Varkenshouderij

Achtergrond 273 x bekeken

Eind survivaltocht in zicht

De voerprijs daalt schoorvoetend, maar de granen zakken hard in prijs. Die lagere voerprijs geeft weer wat lucht, het eind van de malaise komt ermee dichterbij.

Gelukkig, de voerprijzen dalen. Mengvoer gaat schoorvoetend met enkele procentjes naar beneden in prijs. Met de grondstoffen gaat het veel sneller. Zo betalen we momenteel 30% minder voor gemalen gerst dan in januari van dit jaar.

Natte bijproducten zijn prijstechnisch veel minder interessant dan pakweg 5 jaar geleden. Als je echter de mogelijkheid hebt om ook granen te voeren, dan is wel een groot voordeel te halen. Wanneer ik voor het gemak kijk naar gerst, tarwe en CCM, dan kun je hiervan minimaal 50% opnemen in de rantsoenen. Gerst en tarwe tonen vrijwel gelijke prijsschommelingen. CCM kopen wij eens per jaar.

Granen goedkoop, CCM moet in prijs zakken

Nu gemalen gerst in de silo zit voor minder dan € 2,00 per procent droge stof, mag straks ook de CCM niet meer kosten. Het voordeel van CCM voeren valt namelijk weg tegen het extra werk, de verliezen en het kapitaal wat er een jaar lang in gaat zitten. Bij 60 procent droge stof mag mijn CCM dus maximaal €120,00 per ton kosten. Dit was ook de prijs in 2006. In 2007 betaalden we €150,00 per ton ingekuild. Vóór 2005 was het echter zelden meer dan € 80,00 per ton.

Hoge voerkosten wereldwijd zijn uiteindelijk in het voordeel van de Nederlandse varkenshouder en ook de akkerbouwer vaart er wel bij. Iedereen is een goed rendement van harte gegund. Op dit moment is het voor de varkenshouder echter een survivaltocht. Om op korte termijn te overleven geven de dalende voerprijzen even weer wat lucht. Hopelijk lucht genoeg om de prijspiek in vlees en biggen mee te kunnen maken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.