Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

'Vion zal prijsverschil rechttrekken'

De Duitse Vion-notering lag in de eerste helft van 2007 10,7 boven de Nederlandse. Dat is 0,7 cent meer dan de de 10 cent waarnaar het concern streeft. 'Het verschil wordt in de tweede helft van het jaar rechtgetrokken'.

Vion wil op jaarbasis een maximaal prijsverschil van 10 cent tussen de Nederlandse en Duitse notering. Dit stelde directeur inkoop varkens Peter van Balkom in een interview in Boerderij.

Klopt deze stelling nog?
„Dat klopt ongeveer. Met een marge van een halve tot driekwart cent in de plus of in de min.’’

Maar in de eerste 27 weken van 2008 lagen de Vion-noteringen lager dan de Vereinigungspreis. Hoe kan dat?
„Het voortschrijdend gemiddelde in 2008 komt uit op 10,6 tot 10,7 cent onder de Duitse notering. Het streven is 10 cent. Deze intentie hebben we voor dit jaar ook. Maar daar kunnen natuurlijk afwijkingen in zijn.’’

Wat zijn de oorzaken voor deze afwijkingen, want ze zijn tot nu toe nooit ten gunste van Nederland?
„We hebben in deze periode te maken met een slechte vleesmarkt en het zwakke Engelse pond. Daarbij hebben we op de Engelse markt steeds felle concurrentie van de Denen. De zó sterk gestegen varkensprijzen hadden we niet ingeschat. De prijsstijging werd veroorzaakt door het krappe aanbod van varkens. De stijging van de varkensprijs kunnen we in de vleesmarkt niet goedmaken. We hebben gewoon de kans niet gehad om het verschil in notering met Duitsland kleiner te maken dan 10 cent.’’

De Duitse notering is exclusief btw. Dit werkt bij stijgende prijzen toch in het nadeel van de Nederlandse?
„Dat is juist. Wij hebben berekend dat bij een prijsstijging van €1,20 naar €1,70 het verschil met de Duitse notering 2,7 cent ten nadele van Nederland uitpakt.’’

Dat is toch een hoop geld?
„Dat erkennen we. Maar twee zaken werken weer ten nadele van de Duitse notering bij hogere prijzen. Het hogere inslachtingspercentage zorgt bij de genoemde prijsstijging voor 0,5 tot 1 cent ten nadele van Duitsland. Dat geldt ook voor de AutoFOM-classificatie, waarbij de indexpunten per kilo vermenigvuldigd worden met de notering; een verschil van ongeveer 3 cent.’’

Wordt het ontstane verschil groter dan 10 cent dit jaar nog goedgemaakt?
„In voorgaande jaren hebben we dit verschil in de loop van een jaar ook gehad. In de tweede helft van 2008 wordt het zeker weer rechtgetrokken. We blijven koersen op de 10 cent verschil gemiddeld met Duitsland, over een heel jaar gerekend.’’

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer

  en ze blijven maar varkens halen in het buitenland en drukken de prijs

 • no-profile-image

  Varkensexporteur

  Het komende half jaar zullen de verschillen alleen maar groter worden,niet alleen ten opzichte van Duitsland maar ook ten opzichte van andere (Oost-europese) markten. In tijde van krapte kan men de concurrentie niet aan door hogere kosten en mindere afzet t.o.v. buitenlandse slachterijen. Het wordt peentjes zweten het komende half jaar (en daarna) in Boxtel!

 • no-profile-image

  gert

  wat ze in het buitenland extra betalen wordt op de nederlandse mester in rekening gebracht,dat is al jaren zo

 • no-profile-image

  eric

  VION kan haar woorden inderdaad niet omzetten in daden. Hoe lang spreekt VION al niet van een maximale afwijking van 10 procent tov de Duitse notering. Dit heeft men tot nog toe nog steeds niet waar kunnen maken. Ik beschouw dit interview met VION slechts als een charme-offensief, om toch nog een paar extra varkens aan de haak te krijgen. Altijd wel een paar mesters die geloven in de goede woorden van VION. Ik al lange tijd niet meer. Ik heb meer aan daden dan aan woorden. Al jaren gaan al mijn varkens tegen goede condities de grens over, ook de kleine aantallen. Scherp zijn en zelf onderhandelen voor het beste resultaat. Wie doet er mee voor meer geld in de portemonnee?

 • no-profile-image

  jan van tienen

  of je nu voor-of tegenstander van Vion bent is je goedrecht, maar zet wel je naam volledig onder je reactie. m.vr.gr. jan van tienen zeeland. [ dit geldt niet alleen voor Vion-reacties].

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.