Varkenshouderij

Achtergrond 193 x bekeken

Vion maakt afspraken met Zuid-Duitse werknemers

Vleesconcern Vion heeft voor de Zuid-Duitse vestiging in Pfarrkirchen afspraken gemaakt met de werknemers over salarissen en arbeidsduur.

Voor de andere Vion-vestigingen lopen de onderhandelingen nog. Duitse media berichten dat de vakbonden de werknemers van de vestigingen in Bayreuth, Lauda en Weiden hebben opgeroepen tot werkonderbrekingen.

Volgens Marc van der Lee, directeur Communicatie bij Vion, gebeurt dat slechts op kleine schaal. "Er is geen sprake van stakingen die breed worden gedragen. Dat gebeurt hooguit incidenteel. Het is een fase in de onderhandelingen die volgende week verder gaan."

Volgens het Zuidduitse dagblad Tauber Zeitung wil Vion de salarissen bevriezen tot 2011. Van der Lee ontkent dat. "Daar is geen sprake van."

Vion wil wel dat de arbeidsduur omhoog gaat van 38,5 naar 42 uur per week. Van der Lee: "Op de vestiging in Pfarrkirchen hebben we afspraken gemaakt met de werknemers over salaris en verlenging van de werkweek naar 42 uur. De onderhandelingen voor de andere vestigingen gaan volgende week verder. Wij hebben de verwachting dat we er uit komen."

Eind mei waren er prikacties bij de Vion-slachterijen in Zuid-Duitsland. In elke vestiging staakten werknemers beurtelings een dag, deelde de Duitse voedingsbond NGG (Nahrung, Genuss und Gaststätten) toen mee. De slachterijvestigingen zijn van het in 2005 door Vion overgenomen Südfleisch. Volgens de NGG wordt al sinds mei 2006 met Vion gepraat over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.