Varkenshouderij

Achtergrond 295 x bekeken 5 reacties

Schril contrast

Terwijl de kranten bol staan over problemen als gevolg van hoge voedselprijzen, moeten steeds meer sectoren in de land- en tuinbouw alles op alles zetten om het hoofd boven water te houden.

Hoe groot kan het contrast zijn. Tuinders dreigen failliet te gaan door de extreem hoge energieprijzen. De varkenshouderij zit ook in zwaar weer. De biggenprijs is bij lange na niet voldoende om de kostprijs te dekken. De kosten voor energie en voer zijn in een jaar tijd verdubbeld. De situatie is zorgelijk.

Geen consument die het nog begrijpt. Die weet niet dat de prijsstijging in de winkel bij lange na niet voldoende is om de prijsstijging op agrarische bedrijven te compenseren. De kloof tussen prijzen voor de boer en voor de consument lijkt toe te nemen. De varkenshouderij wil overleg over de margeverdeling. Een te klein deel van de opbrengstprijs gaat naar de boer. Maar ook bij de verwerkende industrie is niet veel meer te halen. Dus moet het van schakels verderop in de keten komen.

De tuinbouw pakt het anders aan. Deze sector kijkt ook naar de margeverdeling, maar komt verder met een concreet plan om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. De sector krijgt steun van de Rabobank die een stoppersregeling bepleit voor tuinders. Deze aanpak heeft meer kans van slagen. Niet alleen de noodklok luiden, maar een realistisch plan op tafel leggen om de problemen aan te pakken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Allemaal symptoombestrijding wat niets oplost. De oorzaak dient te worden aangepakt. En dit is niet meer en niet minder dan het terughalen van de marge bij de tussenschakels. En het eeuwige geleuter dat daar niets te halen valt is staalhard gelogen. We hebben als sectoren één hele grote fout gemaakt, en dat is ons het vet van de ribben laten afhalen. En verzwakte poppetjes zijn nou eenmaal makkelijk verdelen en te sturen met het voorhouden van een worst.
  Het is te zot voor woorden dat de food sector al jaren de hoogste winstmarge's genereerd, en de producent amper het hoofd boven water kan houden.

 • no-profile-image

  spruitenboer

  Melkboer@ ;Nog nooit van put-opties gehoord?!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Boeren en tuinders zijn zakelijk gezien grote sukkels,miljoenen investeren en vele werknemers in dienst (die wel een inkomen hebben) en zelf minder als modaal verdienen.Alle beleggers zeggen dat boeren als ze slim zijn hun bedrijf verkopen en van het geld een normaal leven gaan leiden ipv zachtjes creperen!Zorg eerst maar eens dat jullie een factuur kunnen versturen naar jullie afnemers ipv het handje ophouden.

 • no-profile-image

  melkboer

  "boer"; hij die zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht, je opmerking is behoorlijk denigrerend en heeft weinig met het artikel van doen.
  En die slimme beleggers waar je op doelt zullen nu wel vrolijk zijn met een AEX rond de 400. Over slimmigheid gesproken, ik heb het gezien, boeren die stopten en vrijkomend vermogen in aandelen investeerden. Tot heden alleen veel geld verloren en verkrampt van de stress.
  Soms ook last van?

 • no-profile-image

  nn

  Geheel eens met Melkboer. Te gek voor woorden dat de producenten van een BASISBEHOEFTE zo in het nauw zit. Terwijl de supermarkten (die alleen maar groot inkopen en netjes in een winkelschap zetten) nog steeds genoeg verdienen. Enige oplossing: de verkoop terugbrengen bij de boer. Zoals mijn ouders aardappels en melk bij de boer haalden, zo kan dat nu nog steeds. In een nieuw jasje, met breed assortiment. Bij ons in de buurt is een groenteteler, veehouder en zuivelboerderij met winkel op het bedrijf. Dan betaal je je geld tenminste aan degene die er voor heeft gewerkt. www.supermacht.nl

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.