Varkenshouderij

Achtergrond 198 x bekeken 1 reactie

Rusland brengt vleesbedrijven België in gevaar

Een fors aantal Belgische vleesbedrijven die varkensvlees exporteren dreigt failliet te gaan.

Dat zegt de Belgische veesbranche-organisatie Febev. Volgens de Febev komt dat omdat de export van varkensvlees naar Rusland, goed voor ongeveer 15 procent van de inkomsten van deze bedrijven, is stilgevallen.

Volgens directeur Thierry Smagghe van de Febev is er sprake van een specifiek Belgisch probleem. Rusland wil sinds enkele weken slechts vlees importeren van bedrijven die op een zogenoemde gesloten lijst staan.

De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV heeft echter een zeer onvolledige lijst opgesteld waardoor meer dan de helft van de bedrijven die vlees exporteren naar Rusland niet op de lijst voorkomen. Daardoor kunnen vijftig bedrijven niet exporteren en wordt een verlies geleden van 15 tot 30.000 euro per dag.

Volgens Smagghe werken de Belgische autoriteiten samen met Rusland aan een oplossing.

Voor het eerst zijn ook enkele Nederlandse bedrijven getroffen door een exportverbod van vlees naar Rusland. Volgens het Productschap Vee en Vlees (PVV) gaat het om twee koelhuisbedrijven. Ook één vleesverwerkend bedrijf zou kort te maken hebben gehad met een exportverbod.

Eén reactie

  • no-profile-image

    wimkroft@wp.pl

    Zaken doen met rusland is leuk maar erg riskant. Dit spelletje wat er nu gespeeld wordt met de belgische slachterijen en exporteurs hebben ze ook hier in polen gespeeld. Het is een politiek spel wat er gespeeld wordt en in het ergste geval eet een deel van de russen geen vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.