Varkenshouderij

Achtergrond 11 reacties

Op sterven na dood

De sector heeft snel betere prijzen nodig. Ondanks 140% voerwinst is er 4 ton verlies gedraaid in de laatste 12 maanden. Johnny Hogenkamp sombert, maar het optimisme keert alweer terug.

Na het symposium Perspectief en Rendement kwamen er tientallen positieve reacties. Om hier een positief vervolg aan te geven valt nog niet mee. In de sector heerst gelatenheid aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Een ander formuleerde het wat scherper, de helft van de varkensbedrijven is op sterven na dood. Inderdaad, zo slecht als het laatste jaar is het nooit eerder geweest.

De oplossing is niet eenvoudig. Kosten zijn torenhoog, om deze goed te maken moeten ook de opbrengsten 50% hoger zijn dan langjarige gemiddeldes. Je praat dan wel over meer dan 60 euro per big en 2 euro per kilo geslacht gewicht. Prijzen die ver weg lijken, maar broodnodig zijn als hap zuurstof voor onze sector die in ademsnood is.

Mijn relatieadviseur van de bank wist mij met droge ogen te vertellen dat alleen al met een doorrekening van voerwinst, ons bedrijf een verlies over het laatste jaar van 400.000 euro kende. Hij trok dan onze voerwinst uit het verleden van 140% in lijn door. Hij heeft volkomen gelijk, het is de werkelijkheid. Gelukkig bleven de bouwkosten ruim binnen de begroting.

Niemand denkt graag na over stoppen, toch zou iedereen het eens serieus moeten doen. Om minimaal twee redenen: 1. zonder een afnemend aanbod wordt het echt niet beter, 2. kan het van een mens in welvarend West Europa verlangd worden om continu onder de kostprijs te werken ?

Ik heb net met ons gezin 10 dagen vakantie op Cyprus achter de rug, na een pittig jaar er ook lekker genoten. Hier kom ik nog op terug, want ik bracht er ook een bedrijfsbezoek aan een collega-fokker. Uiteraard zet je in deze tijd alles eens even helder op een rij. Natuurlijk keert morgen ook het optimisme weer terug en gaan we er weer volop tegenaan. Maar het is ook goed om je zorgen uit te spreken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Als iemand met een zo groot bedrijf als u, zijn bedrijf beeindigdt (4 ton verlies en dus werken onder kostprijs in West Europa) dan neemt het aanbod zeker af. E 2,-/kg en E 70,-/big zijn hard nodig door o.a. hoge voerkosten. Laat de afnemers meer betalen voor het varken ipv te stoppen.

 • no-profile-image

  Gelderpiet

  Hoi Johnny,

  Ik heb me de afgelopen jaren wel eens geergerd aan jouw mediageile optreden.
  Je zocht vaak de publiciteit of men zocht jou voor weer een overdreven optimistische kijk op de sector of hoe geweldig het er bij je thuis aan toe gaat (hoge productie, lage bouwkosten, nieuwste ontwikkelingen,mestafzet die altijd weer op zijn pootjes terecht komt, showroom, etc.). Andere varkenshouders zouden zich er een sukkel bij voelen, en alleen daarom je gelten niet willen kopen. Ik zou me nooit zo expliciet en over-optimistisch opstellen. Je zult hoop ik beseffen dat je je hiermee ook erg kwetsbaar opstelt, want in moeilijke tijden moet je dan ook de andere kant laten zien. Gelukkig doe je dat nu ook door een verlies van bijna een half miljoen te melden, wat op zich natuurlijk dramatisch is. . De realiteitszin is er blijkbaar toch nog, en het siert je dat je dit zo doet. Oprecht hoop ik dat er snel betere tijden aanbreken. Verder blijf ik je met belangstelling en waardering volgen en wens je veel succes.

  Groet van Piet (geen varkenshouder)

 • no-profile-image

  x

  We zitten gewoon allemaal in een moeilijke situatie. Vanwege de koppeltoeslag moeten we wel uitbreiden.
  Met de hoge investeringen is er bijna geen weg meer terug om te stoppen.
  Als er financieel echt geen ruimte meer is, kun je altijd nog bij family farmers terecht.
  Ben bang dat het dal nog wel even aanhoudt, maar er komen zeker weer betere tijden.
  P.s. Iedereen moet over stoppen nadenken zeg je, hoeveel jaar zou jij nog met 4 ton verlies door willen gaan?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Groot respect heb ik voor deze ondernemers, die ondanks grote verliezen de moed er in houden.
  Ik hoop oprecht dat ze het redden en dat er snel betere tijden zullen aanbreken.

 • no-profile-image

  boer

  Dergelijke verliezen zijn verschrikkelijk daar niet van .
  Iedereen heeft het over hetzelfde !
  Waar niemand over spreekt is wat ik die Belgenmop ga noemen:
  In Belgie staat de boer s'morgens op en kijkt of de bank ook al opgestaan is.
  In Nederland staat de bank op en kijkt eerst of de boer al is opgestaan.
  Ik vrees zolang die mop bij julie nog roteerd dat het nog knus en vree is .
  Maar hoe lang nog ?
  Banken durven ook wel een draai averechts te nemen .
  400.000 in 2007 600.000 in 2008 en 800.000 in 2009 maar zolang zal die belgenmop niet blijven duren vrees ik.
  Zolang de prijs word bepaald door een busvol criminelen werkende bij die megaketenen (in Europese hoofdcentra van deze) word het nooit beter .
  Voor deze is varkensvlees een ,,gooiproduct" om madammekes te lokken voorbij de Proctor en Gamble rekken want waspoeder kuisproducten daar word de winst uit geslaan .
  En zolang voor deze dat ,,gooiproduct" ook nog dubbel vet moet opbrengen is en blijft de boer de klos...
  Daar heeft afbouw stapel niets mee te maken.

  getekend ,
  Marktkenner met bewezen visie die er tot op heden niet naast zat , en gelukkig een remedie heeft gevonden om niet meer te verliezen aan die knorrende economie !


 • no-profile-image

  harm

  een voerwinst van 140% en 400000 euro verlies, volgens mij keu dan beter stoppen dit gaat niet meer goedkomen!

 • no-profile-image

  henk

  Beste Johnny,

  Ik las jouw stukje en daarin schrijf je dat iedereen eens serieus zou moeten nadenken om te stoppen , een van de redenen zou moeten zijn dat er dan minder aanbod zou zijn waardoor betere prijzen. Ik vind dat je dit niet kunt zeggen nu je net met ruim 900 zeugen hebt uitgebreid, veel familiebedrijven zullen dit niet leuk vinden

 • no-profile-image

  .

  Beste boer b-boeregem, een remedie gevonden, zonder te verliezen aan of te stoppen met de knorrende economie, laat eens horen ben benieuwdt en vele met mij groeten .

 • no-profile-image

  Boer

  Net als vele Belgen hebben wij de omschrijving gemegd bedrijf steeds boven water gehouden dikwijls iedere voorlichter in strijd .
  De activiteiten al dan niet tijdelijk remmen is de enige remedie voor Gemengde - Mestbedrijven.
  Mocht ik een zeugenbedrijf zijn dan zou ik wel beter weten en stoppen!
  Teveel is teveel en teveel is .... ( uitspraak VDB ooit de vleesbaron in Belgie)
  Maar eigenlijk wou ik toch reageren om reden ik in mijn antwoord nog een alinea vergeten had nl deze :
  En met dat gooiproduct bereiken die gigaketenen nog iets nl dat iedere slager om de hoek er het bijltje bij neer kan leggen . En het is deze economie(bedoeld deze van de slager op de hoek)
  die steeds ervoorzorgde dat vraag en aanbod in balans bleef en ook deze economie besefte dat de boer niet mocht vergeten worden.
  Als je nu ziet dat die gigaketenen prijsverhogingen onmiddelijk snoeren door zich te gaan richten op de aankoop van welbepaalde varkensdelen en andere delen voor de ,,hond laten " dan moet je toch wel zelf eens gaan redeneren.Het is allemaal zo ingewikkeld niet

 • no-profile-image

  jan vogels

  Dus je verlies is 285.000,- als je van 100% voerwinst uitgaat (=gemiddelde)
  is toch weer wat minder erg.

 • no-profile-image

  Henri

  nee jan, als johnny 100 %voerwinst had gehaalt was het verlies 560000 euro....

  Het is trouwens niet moeilijk om 140 % voerwinst op een subfokbedrijf te halen, de kostenstructuur is duidelijk anders daar. De overige kosten die je richting een saldo brengen zijn veel hoger als op normale fok- of mest bedrijven.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.