Varkenshouderij

Achtergrond

Oost West, één munt doet de rest

De Hongaarse forint is een munt waarin dit jaar flink gespeculeerd wordt. Dat kost de landbouw bakken met geld.

Hoewel er in Europa meer en meer (markt)prijzen gelijkgesteld worden, duiken er altijd wel onverwachte verschillen op. Die worden gepusht door een lokale munt die onverwachte wendingen maakt. De Hongaarse forint werd tot februari van dit jaar ondersteund door de Nationale Bank. Daardoor schommelde de koers slechts marginaal. De laatste 5 jaar zat ze tussen 250-255 forint per euro. We zagen de koers in het eerste kwartaal van dit jaar echter in waarde dalen tot 268 forint per euro.

Import werd te duur

Die koersdaling had tot gevolg dat er bij de import van Nederlandse biggen en vleesvarkens een onpopulaire zijde ontstond. De slechte koers maakte ze te duur. Dat gold niet alleen voor de biggen. Ook de andere geimporteerde grondstoffen (kunstmest, soja, machines) werden ontzettend duur. Al die duurdere importen door koersverandering verhoogden de kostprijs nog eens flink bovenop de kostprijsstijging die toch al gaande was in euro’s en in Amerikaanse dollars.

Paradijs voor speculanten

Mede door de loskoppeling van de munt en het eind aan de steun door de Nationale Bank, waaraan je ook eens de huidige huidige beurscrisis kunt koppelen, is de forint plots het paradijs geworden voor speculanten. Dat heeft ertoe geleid dat de munt de laatste dagen is gestegen naar een koers van 233 forint voor aankoop van één euro. Dat levert in Hongarije problemen op!

Negatief resultaat

De Hongaarse varkensprijzen worden zeker niet verhoogd zoals elders in deze situatie, dit ondanks de torenhoge kosten. Bij oogstgewassen als tarwe en gerst zorgen de koersfluctuaties al voor een negatief resultaat van 150 euro per hectare.We zagen de gerst de afgelopen uren dalen tot een prijs van 128 euro/ton. De minister van landbouw sprak vandaag hierover zijn bezorgdheid uit. In alle prognoses is uitgegaan van een koers van 265 forint per euro, en bij veel graanleveringscontracten tussen boer en handel is ook hiermee gerekend!

Positief voor Nederlandse varkenshouderij

Voor de Nederlandse varkenshouderij valt de koersverlaging goed uit. De Hongaarse poorten gaan verder open voor biggen en vleesvarkens omdat deze relatief goedkoper worden. Maar die lagere biggenprijs is slechts een druppel op een gloeiende plaat, het rendement is nog steeds ver te zoeken. Er is maar één ding wat voor iedereen positief kan uitvallen: toetreding van Hongarije tot de eurozone. Maar dat is nog ver weg. Tot dan zie ik de Hongaarse forint-landbouw nog wel flink kreunen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.