Varkenshouderij

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

Nog 1 maand biggenleed

Over een maand moet de Nederlandse zeugenhouder verdoofd castreren en is het biggenleed voorbij, aldus de dierenbescherming. Voor die tijd moet nog veel geregeld worden.

Niet per januari volgend jaar, maar een kwartaal later gaan de supermarkten vlees verkopen van tomen biggen waarvan de beren verdoofd gecastreerd zijn. Dan is het leed geleden dat 30.000 biggetjes dagelijks ondergaan, zo stelt de dierenbescherming.

Nog veel te doen

Tijdens een telefoongesprek vertelde Annechien ten Have (LTO) mij gisteren dat er nog veel geregeld moet worden willen de eerste zeugenhouders eind deze maand verdoofd castreren. Even een opsomming:
- het vastleggen van afspraken over de vergoeding
- wijzigingen in de wetgeving
- uitgebreid proefdraaien
- borgingsmaatregelen afspreken, zodat iedereen echt volgens afspraak werkt.
Buiten de sector om moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) de vergoedingsregeling zoals die er nu ligt goedkeuren. Naar mij toe bewees deze club razendsnel te kunnen werken. Ik belde eergisteren om 14.28 uur met een paar vragen. Binnen 10 minuten belde de persvoorlichter mij terug én reageerde uitgebreid. Maar wanneer de NMA klaar is met het beoordelen van de vergoedingregeling is onbekend. Er zijn nog onvoldoende gegevens om tot een besluit te komen. Dus eerst zijn de COV, het CBL en LNV weer aan zet.

Weinig tijd meer

Het mag duidelijk zijn dat er nog veel werk ligt. Zowel voor de sector als de overige betrokkenen. Augustus telt dan weliswaar 31 dagen, maar of dat voldoende is om alles zover te krijgen dat 1 september de eerste boer verdoofd castreert? Ik betwijfel het. Sterker nog, ik geloof er eerlijk gezegd weinig van. Erg goed bedoeld van de sectorvoorlieden om een vergoeding te vragen voor de meerkosten van het verdoven, maar het blijft een regeling van niets en maakt de hele invoering van het verdoven onnodig ingewikkeld.

Komt het goed?

Er is dus nog een maand te gaan tot 1 september. Ik vraag me af hoeveel zeugenhouders überhaupt in het verdoofd castreren geloven, laat staan dat ze dat over een maand toepassen. Laat daarom van je horen en reageer!

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Koervelds Gait

  Tja, er komen dus geen reacties binnen.
  Zeer merkwaardig, we zijn dus erg blij dat er straks extra geld gaan verdienen, omdat we de tijd nemen om het big in coma te brengen en daarna te kastreren en vervolgens op de Intensive Care laten bijkomen, anders wordt het big doodgelegen door moeder Motte.
  O ja, bijna vergeten, ook nog een pijnbestrijding na afloop van het gebeuren.
  Wat gaan we onze biggen vertroetelen.
  Neet dan!
  Hoe het eea financieel voor ons uitvalt blijft een raadsel, tot dat we d'r echt aan moeten geloven, maar dat gaat wel vaker zo in onze boze boerenwereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.