Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Laat darmziekte ileitis niet het varkensvoer opvreten

Onderschat ileitis niet, wil Christiaan Korpershoek kwijt aan varkenshouders. De darmziekte leidt bij een lichte besmetting al tot groeiachterstanden en aanzienlijk hogere voerkosten.

Christiaan Korpershoek is productmanager varkens voor diergeneesmiddelenleverancier Elanco Animal Health.

Zelfs een lichte besmetting met de darmziekte ileitis leidt bij varkens al tot een verhoging van de voederconversie. Gezien de hoogte van de huidige voerprijzen geen prettige gedachte. Het is belangrijk om als varkenshouder te realiseren dat een varken met een lichte ileitisbesmetting 14 kilo voer extra nodig heeft om het slachtgewicht te bereiken. Dit is zo’n € 3,85 per afgeleverd varken.

Waakzaamheid is dus geboden. Zeker omdat onderzoek van Keller – International Pig Veterinary Society (IPVS) 2006 – aantoont dat op 93 procent van de vleesvarkensbedrijven Lawsonia intracellularis, de bacterie die ileitis veroorzaakt, darmschade veroorzaakt.

Lawsonia intracellularis vermenigvuldigt zich in de darmcellen én is altijd ziektemakend. Worden er antistoffen of wordt de bacterie zelf op uw bedrijf gevonden, dan betekent dat dus verlies van inkomsten. Lawsonia veroorzaakt namelijk schade aan de darmwand en verstoort de optimale vertering en opname van voedingsstoffen. Dit leidt tot slechtere groei, verminderde uniformiteit én hogere voerkosten per kilogram groei!

Zelfs een milde besmetting heeft grote gevolgen en mag niet worden onderschat. Zo laten onderzoeksresultaten van M. Veenhuizen (IPVS, ’98) zien dat de een lichte vorm van ileitis zorgt voor een verslechtering van de voederconversie met 6 procent! Dit is voor een bedrijf dat jaarlijks 7.500 vleesvarkens aflevert, met een gemiddelde voederconversie en een voerprijs van € 27,50 per 100 kilo, een schadepost van bijna € 30.000, alleen al aan voerkosten!

Doorgerekend kost ileitis de Nederlandse varkenssector dus zo’n 70 miljoen euro per jaar. En dat zijn dan alleen nog maar de kosten die ontstaan door meer voerverbruik. Daarnaast komen er extra kosten bij door verminderde uniformiteit, daling van de dagelijkse groei met 9 procent en meer uitval (1 à 2 procent), zo bewijst Veenhuizen.

Subklinische ileitis is moeilijk zichtbaar. De varkenshouder merkt pas dat er iets mis is als zijn dieren verminderde prestaties vertonen. Maar dan is het kwaad al geschied. Kosten voor extra voer zijn dan al gemaakt.

Laat uw dierenarts de ziekte in een vroeg stadium diagnosticeren en grijp dan gericht in. Wetenschappelijk onderzoek van Moore(IPVS 1996) bewijst dat er een uitstekende behandeling tegen ileitis is, waardoor de voederconversie, ten opzichte van niet behandelde varkens met ileitis, fors verbetert! Laat ileitis (PIA) niet uw voer opeten!

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard

  hallo christiaan wanneer is de premix weer verkrijgbaar

 • no-profile-image

  Gosse Smid

  Beste Gerard,

  Tylan Premix is goed verkrijgbaar, uitsluitend op attest bij een dierenarts.

  Topdress: Tylan 20 premix 2%
  Voermedicatie: Tylan 100 Premix 10%

  Gosse Smid, Elanco

Of registreer je om te kunnen reageren.