Varkenshouderij

Achtergrond

Gloednieuwe combine ramt schrikdraadpaal

Loonbedrijf Gerritsen uit het Gelderse Heelsum ondervindt indirect gevolgen van overlast door ganzen en kraaien.

De gloednieuwe combine die vandaag zijn vuurdoop onderging reed tegen een schrikdraadpaal. Zoon Evert haalt het draad uit de messen.
Het loonbedrijf was volgens eigenaar Jan Gerritsen net begonnen met de oogst van wintergerst. Over de Claas Lexion 540 is hij tevreden. "De combine meet iedere twee minuten het vochtpercentage in de granen. Zo weet je precies hoe lang je door kunt gaan." Ook houdt de Claas de hectares en tonnen bij. In totaal oogstte Gerritsen 4,25 hectare. Foto VidiPhoto

Argentijnse demonstranten gaan in Buenos Aires de straat op met Alfredito el Toro, de nationale mascotte van de boeren. De introductie van een variabele exportheffing op soja werkt als een rode lap op een stier. De boeren zien liever de belasting ontkoppeld van de wereldmarktprijzen. Vandaag stemt de Senaat over de legitimiteit van de belasting. De onenigheid duurt nu vier maanden en leidde tot drie stakingen. Blokkades bij onder meer havens maakten export haast onmogelijk. Argentinië is de derde grootste producent van soja. Foto EPA

Oudere boeren werken in het verre Noorden van Japan op een veld aardappelen. Onder jongeren is de animo om het bedrijf van de ouders voort te zetten beperkt. Het noordelijk gelegen eiland Hokkaido geldt zowel voor de Japanse melkveehouderij als aardappelteelt als één van de belangrijkste regio’s. Het Oost-Aziatische land geldt als netto-importeur van voedsel. Slechts 15 procent van het land is geschikt voor landbouwproductie. Foto ANP

Bezoekers van de open dag van de familie Wolters bekijken hoe de spuitrobot zijn werk doet. De familie hield vandaag een open dag in haar nieuwe vleesvarkensstal in het Twentse Albergen. De stal biedt plek aan 1.500 vleesvarkens verdeeld over 11 afdelingen. De varkenshouders hebben gezorgd voor veel licht in de stal door zowel in de buitenmuur als in de centrale gang ramen te plaatsen. De varkens krijgen droogvoer via zogeheten groepsfeeders. De luchtinlaat is geregeld via de spouw en een bolle vloer. Foto Ruben Meijerink

Fruittelers uit Noord-Holland volgen de rondleiding van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) in het West-Friese Wijdenes. Naast informatie over plantsystemen en snoeiadviezen staat de beperkte productie bij jonge Conférence-bomen in de belangstelling bij telers. "Dit jaar zien we bij bomen tot vijf jaar een zwakke productie. Behandelingen om peren aan de boom te houden, hielpen niets", zegt adviseur Joris Wisse. Er is een gevoelige balans tussen groei van de boom en vruchtbaarheid. "Als de groei van de boom te sterk is, neemt de vruchtbaarheid af." De lage productie bij jonge percelen is volgens Wisse een incident. "Oude telers zeggen dat het normaal is dat er bij perenbomen tot het zevende jaar weinig productie te verwachten is, maar de omstandigheden dit voorjaar speelden vooral een grote rol." Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.