Varkenshouderij

Achtergrond 206 x bekeken

FNV verontrust over Duits cao-conflict Vion

FNV Bondgenoten maakt zich ongerust over het cao-conflict dat Vion in Duitsland heeft met werknemers van de voormalige Südfleisch-bedrijven.

De bond waarschuwt dat Nederlandse werknemers van Vion verslechteringen in arbeidsvoorwaarden, waarvan in de Duitse bedrijven sprake van zou zijn, niet zullen accepteren. Dat meldt FNV in een brief aan de Nederlandse Vion directie. FNV-bestuurder John Klijn noemt de brief een schot voor de boeg. ”Verlenging van de werkweek of een lager loon is voor de Nederlandse Vion werknemers absoluut onacceptabel.

Het arbeidsconflict bij de Südfleisch-slachterijen heeft al geleid tot werkonderbrekingen. Deze zijn opgeschort in afwachting van nieuw overleg. Op 31 juli gaan Vion en vakbond Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG) weer om de tafel zitten om een oplossing te vinden voor het geschil.

De bezwaren van de vakbond richten zich tegen het voornemen van Vion om de werkweek te verlengen van 38,5 uur naar 42 uur terwijl daar volgens de NGG geen looncompensatie tegenover staat. De vakbond eist voor de 700 werknemers in de slachterijen in Waldkraiburg, Lauda, Traunstein, Weiden, Bayreuth en Bamberg, een verhoging van de overwerkvergoeding en hogere lonen.

Volgens Marc van der Lee, directeur communicatie van Vion draait het conflict in feite om een gelijktrekking van de arbeidsvoorwaarden van de Südfleischbedrijven met die van de andere Vion bedrijven in Duitsland. "We hebben het over een verlenging van de werkweek, maar daar staat ook een compensatie tegenover."

Hij stelt dat de continuïteit van de Sudfleisch-bedrijven gevaar kan lopen als er niets gebeurt. "De belangen van Vion als werkgever en de werknemers lopen parallel." Van der Lee wijst er op dat de onderhandelingen gaande zijn. "We komen er uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.