Varkenshouderij

Achtergrond 305 x bekeken 9 reacties

'2009 wordt een goed varkensjaar'

DLV-directeur Paul Bens verwacht dat de opbrengstprijzen eind 2008 weer boven de kostprijs uitkomen. Voor 2009 voorziet hij een gemiddelde biggenprijs van €60 en een vleesprijs van €1,80 per kilo.

Vanaf begin 2007 tot en met nu loopt de biggenprijsbehoorlijk uit de pas ten opzichte van de vleesvarkensprijs. DLV-directeur Paul Bens onderschrijft deze constatering, op wat schommelingen in korte periodes na.

Wat zijn de oorzaken voor de achterblijvende biggenprijs?
„Het is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de export-afhankelijkheid bij biggen. De pieken en dalen in de biggenprijzen worden daardoor groter. Bij een goede vraag naar biggen vindt Nederland absoluut de beste afzet in prijs. Maar als er geen vraag is, voelen de Nederlandse vermeerderaars dat extreem in de prijs, omdat zij verhoudingsgewijs een grotere prijsdruk krijgen te verwerken.”

Is dat de belangrijkste reden?
„Ja. Kijk maar naar de buitenlandse noteringen. Daar lopen de Nederlandse noteringen nu toch een behoorlijke achterstand op. Het aanbod stijgt harder dan de vraag door stijgende productieresultaten in de zeugenhouderij, terwijl de vleesvarkenshouderij door vooruitgang in technische resultaten niet meegroeit. Daardoor blijft de prijsdruk groot.”

Maar in veel landen is de zeugenstapel toch flink gekrompen?
„Om het effect daarvan te merken is het nog te vroeg. Mei vorig jaar dook de opbrengstprijs onder de kostprijs. We zitten nu 14 maanden in een prijsdal. De laatste drie prijssdalen in de varkenscyclus duurden 21 maanden. Dus nog even geduld.”

Er gloort dus licht aan het eind van de tunnel?
„Ik verwacht dat de prijzen in het voorjaar van 2009 weer op een aanvaardbaar niveau zitten. Met toppen van rond €70 voor een big. Ik denk dat de gemiddelde prijs voor de biggen in 2009 rond €60 uitkomt.”

Is dit niet erg optimistisch?
„Dat lijkt mij niet. In de prijs-piek van 2006 was de kostprijs €40 en de NVV referentieprijs ongeveer €55,50 maximaal. Nu is de kostprijs rond €55. Tel het verschil van €15 van de prijspiek in 2006 daarbij op en je komt op €70.”

Wat verwacht u van de varkensprijs in 2008 en 2009?
„2009 wordt een goed varkensjaar. De prijzen komen fors boven die van 2008 te liggen. Ik verwacht in 2009 een gemiddelde vleesvarkensprijs van €1,80, met een piek van €2. Voor 2008 verwacht ik de maximale prijs van €1,75. Het aanbod wordt nog krapper.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  glazen bol

  De nieuwe jomanda is geboren !!
  Dit kan iedereen verzinnen.

 • no-profile-image

  alex

  Beetje simpel om 15 euro bij de kostprijs op te tellen.
  Dat de prijzen weer gaan stijgen verwacht iedereen al meer dan een jaar, dus als je het maar blijft roepen krijg je altijd wel een keer gelijk.

 • no-profile-image

  Bert

  Jammer dat meneer Bens alleen naar de opbrengstprijzen kijkt en zo weinig naar de kostprijzen.

 • no-profile-image

  Frank

  Erg jammer van meneer Bens. Deze optelsom had iedereen kunnen maken. Maar ja, dergelijke verklaringen zijn niet onbekend bij Bens.

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Ik hoop het maar voor u,Meneer Bens,want anders denk ik dat ook U een andere baan zult moeten gaan zoeken.En vele met u!!!!!!!!!!!!!!!
  Want zonder de basis,valt er veel weg!!
  Wij zijn de basis,maar de basis wordt NIET gewardeerd omdat we het TE goed hebben!(denken we massaal).En er wordt vanalles verzonnen omdat men NIKS meer te doen heeft.Altijd achter je computer moeten zitten brengt verveeldheid met zich mee,met alle gevolgen van dien!Dus ,meneer Bens,hoop ik dat U gelijk krijgt!!! Zorg er dan wel voor dat uitbreiding niet mag!!
  Zeg ook eens'; Ik heb genoeg'!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Kom op collega's, nog even volhouden er komen betere tijden aan. Dat kan toch iedereen op zijn klompen aanvoelen. De voerprijzen gaan zakken en de opbrengstprijzen zullen gaan stijgen. Dus stop met dat azijnpissen van onderstaande reacties, schiet niemand iets met op.

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Toch wel Jan!!!
  En jij bent er het bewijs van!
  We mogen NIET meer over ons heen laten lopen!! We hebben al te lang alles uit handen gegeven!!We laten alles over aan de mensen achter hun buro,die bepalen wat goed voor ons is en wat er zou moeten gebeuren! Maar praktijkervaring is hierin ver te zoeken!
  Dus moeten er mensen wakker gemaakt worden,en als ze gaan azijnpissen krijgen ze gehoor!!!
  Helaas werkt het zo blijkbaar.

 • no-profile-image

  jan

  Blablablabla!!!!!!!!positief denken niet zeuren. We hebben het mooiste beroep van de wereld en komend jaar gaan we lekker met zijn allen de schade dubbel inhalen van het afgelopen jaar!

 • no-profile-image

  knorreman/vrouw

  Vorig jaar zomer werd er geroepen dat na de herfst en winter de prijzen in het voorjaar zouden gaan stijgen tot boven de 60,00 euro. ( per 2 stuks zeker)leugenaars

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.