Varkenshouderij

Achtergrond 289 x bekeken 2 reacties

Voerkosten relatief gedaald ten opzichte van Brazilië

De voerkosten in Brazilië zijn nog maar 10 procent lager dan die in Nederland. Tien jaar geleden was dat verschil nog 40 procent.

Dat zei directeur Antoon van den Berg van Hendrix Genetics in Dalfsen. Volgens Van den Berg is dit een gevolg van de gestegen graanprijzen. De Nederlandse voersector is doordat ze verscheidene ingrediënten gebruikt beter in staat de gestegen graanprijzen op te vangen dan de Brazilianen. Zij gebruiken slechts enkele producten in hun voer, die de laatste paar jaar fors duurder zijn geworden.

Als het gebruik van diermeel weer zou worden toegestaan in het veevoer, zou dat een goede mogelijkheid zijn om de kosten verder te verlagen. Op het ogenblik vormt het diermeel een forse kostenpost, omdat het moet worden verbrand. Het zou een flinke opbrengstpost kunnen worden als het weer zou worden gebruikt in het veevoer. Ook de nultolerantie voor genetisch gemodificeerde producten moet van tafel. Ook dat zou de voerkosten verder kunnen drukken. De Hendrix Genetics-directeur schat de slagingskans van een lobby in Europa op deze punten groter dan de lobby voor verruiming van de mogelijkheden van mestaanwending.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arie Willem Bronkhorst

  In reactie op een uitspraak van de Heer van den berg van Hendix Genetics wat beteft de voerprijs van varkensvoer in Brazilie kan ik u garanderen dat het verschil met het Nederlandse voer in plaats van 10%, 35% goedkoper is.

  Ik ben namelijk agrarier en varkensboer in brazilie dus kan het niet beter informeren. mocht u vragen hebben over onze vorm van bedrijfsvoering of marktsituatie dan kunt u mij schrijven naar het boven staand adres.

 • no-profile-image

  Chris Hayes

  Jammer dat Antoon van den Berg niet aangeeft hoe hij aankijkt tegen de reden dat diermeel niet meer wordt toegestaan, de druppel was dacht ik prionen of Creuzfeld-Jacobs. Wat bedoelt hij met nultolerantie voor genetisch gemodificeerde producten? Die zitten namelijk allang in het veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.