Varkenshouderij

Achtergrond 274 x bekeken 4 reacties

Vergoedingsregeling kost juist geld

Beste varkenshouders, vergeet het maar. Er komt niets van de voorgestelde vergoeding voor verdoofd castreren terecht. Laat die hele vergoedingsregeling toch zitten.

Supermarkten verkopen vanaf 1 januari komend jaar alleen vlees van varkens uit koppels biggen waarvan de beren verdoofd gecastreerd zijn. Supermarkten kunnen dat wel willen, het is de primaire sector die het moet opknappen. Volgens het LEI kost dat eenmalig €3,5 miljoen en €3,7 miljoen op jaarbasis, de variabele kosten. Per beerbig komt het neer op 37 cent. De sector reageert: ‘alles best, maar onze kostprijs is al veel te hoog’. Dus is in de ‘Verklaring van Noordwijk’ afgesproken dat de supers de meerkosten vergoeden.

Een lastig vraagstuk

Dat was nog eens ruimhartig gebaar van de retail om de kosten te compenseren. Na gedegen onderzoek komt het LEI met een voorstel hoe de geldstroom moet lopen en de hoogte daarvan. Nu puntje bij paaltje komt, haakt de retail echter af. Ze willen wel betalen, zeggen ze, bij monde van hun woordvoerder Marc Jansen, maar gaan écht nooit vooraf een paar miljoen in een pot stoppen wat de boeren dan later mogen verdelen. Dat is volgens het CBL in strijd met de mededingingswet. Het zou ook onnodig grote administratieve kosten met zich meebrengen. Nee, supermarkten blijven vlees van de slachterijen kopen en betalen dan gewoon 2,4 cent per kilo meer. En vervolgens zoekt iedereen dan verder zelf maar uit hoe het geld bij de zeugenhouder komt.

Niet leuk voor slachterijen

Zo komen het probleem en de meerkosten opeens een schakel eerder in de keten te liggen: bij de slachterijen. Om te zorgen dat het geld op de juiste plek komt, moeten die maar met een nieuw concept komen. Dat leidt alleen maar tot hoge kosten voor kanalisering van vlees en administratie.

Ik zeg het maar in rond Nederlands: beste varkenshouders, vergeet het maar, er komt geen zak van dit voorgestelde systeem terecht. Laat die hele vergoedingsregeling toch zitten. De kosten daarvan komen waarschijnlijk nog veel hoger uit dan €3,7 miljoen op jaarbasis. Uiteindelijk gaat het dan ten koste van de betalingscapaciteit van de slachterijen. Wat gebeurt er dan? Dan gaat de varkensprijs omlaag. Nee, dáár zitten we op te wachten. Wie is daarbij gebaat?

Moet de sector daarom het hoofd laten hangen? Nee. Het beste is de kostensommetjes tot op de cent even te vergeten, en gewoon verdoofd te gaan castreren over 14 dagen. Zo is er op tijd vlees beschikbaar dat aan de wens van de maatschappij tegemoet komt.

Regeling is een gedrocht

Verdoofd castreren biedt namelijk juist kansen als je dat ook flink uitdraagt. Supermarkten kunnen niet meer om je heen, als de varkenshouderij zo het voortouw neemt. Ten opzichte van het buitenland sta je dan op grote voorsprong. Op de nu door de sector gewenste manier gaat het echt niet werken: basisprijs big, plus 37 cent castratiekosten, 3 cent stro en 7 cent voor een ijzerinjectie, dat is dan €45,47 alstublieft.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  laatste opmerking

  beste sector,

  zo zou het eigenlijk wel moeten. Duidelijke kostprijsberekening en de rekening presenteren. Niet betalen, dan niet leveren. Lastig met levende have dat weet ik wel. Maar als men weet dat de keten zo snel loopt dat als er een dag geen varkens worden geslacht er toch problemen ontstaan kan men gezamelijk toch sterk staan. Kom op belangenbehartigers zet dit eens op poten zou ik zeggen. Verder weet ik dat er betere alternatieven zijn voor de co2box, veiliger voor mens en big. Die methode zorgt voor een goede verdoving en minder napijn en stress. Maar ja,....

 • no-profile-image

  ..

  Als wij als varkenshouders het er bij laten hangen en overgaan naar verdoofd casteren zonder vooraf garanties of er wel een vergoeding tegenover staat. Dan kunnen we die zeker op ons buik schrijven. De Retail zegt dan al snel: zie je wel dat het zo ook gaat, waarvoor moeten wij dan meer betalen. Wij als varkenshouders moeten de hand op de knip houden en pas overgaan om te investeren als wij de garantie hebben dat onze kosten worden vergoed. Want nu een verdovingsbox aanschaffen betekend dat als de resultaten van geurlijn detectie goed zijn we helemaal kunnen fluiten naar onze investering. Omdat deze dan niet nodig blijkt te zijn. Het geld waar ze nu over praten om boven op de vleesprijs te zetten zal nooit bij de vermeerderaar die de kosten moet maken terecht komen. Dit blijft bij de tussen schakels aan de strijkstok hangen. De varkenshouder vist dan weer naast het net.

 • no-profile-image

  bertes

  boeren moeten het niet willen. operatie materiaal en verdovings spullen. op het boerenbedrijf.
  dat is juist slecht voor het imago.
  alleen maar gaan voor niet castratie.
  gewoon nee zeggen.
  de winkels kunnen niet elders gaan inkopen. buiteland doet al niet mee.
  slagers denken niet mee. over beren slachten. ze laten het gewoon op de boer rusten met de gevolgen.

 • no-profile-image

  W.

  De enige manier is om extra toeslag te vragen voor de biggen. Als de extra toeslag betaald wordt, zijn er over 10 weken biggen die verdoofd gecastreerd zijn en anders maar niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.