Varkenshouderij

Achtergrond 208 x bekeken

'Verder kijken dan welzijn bij ontwerpen stalsystemen'

In een nieuw project van de Animal Sciences Group (ASG) in opdracht van het ministerie, LTO en de Dierenbescherming wordt gewerkt aan een duurzame varkenshouderij.

Hierbij is volgens de onderzoekers Onno van Eijk en Johan Zonderland een brede focus van belang. Door een eenzijdige focus op dierenwelzijn kunnen andere belangrijke aspecten ondergesneeuwd raken.

De wetenschappers werken aan de ontwikkeling van nieuwe systemen voor een varkenshouderij die goed is voor het dier, de ondernemer, de burger en het milieu. Aanleiding is het streven van minister Verburg naar een duurzame veehouderij.

De ASG gaat bij het ontwerpen van de nieuwe systemen niet uit van regels, maar van wensen. Daarbij worden zowel mensen van binnen de sector als daarbuiten betrokken. "Je ontwikkelt juist innovaties als je werkt met mensen met veel verschillende achtergronden", meent Van Eijk. De onderzoekers hopen eind 2009 concrete ontwerpen te hebben. Varkenshouders kunnen deze ook gebruiken bij de omschakeling naar groepshuisvesting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.