Varkenshouderij

Achtergrond 209 x bekeken 9 reacties

Varkensboeren protesteren bij grote supermarkten

Groepjes varkenshouders voeren vandaag actie bij de supermarktconcerns Schuitema en Ahold in verband met het verdoofd castreren van biggen.

In Zaandam en Amersfoort delen ze symbolisch oranje ballen uit om aandacht te vragen voor de investeringen die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen.

De varkenshouders kunnen daar binnenkort mee beginnen. Ze trekken aan de bel omdat de supermarkten volgens hen niet thuis geven nu de financiële compensatie voor de aanschaf van de box waarin de biggen worden verdoofd, geregeld moet worden.

Het lukt de boeren en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) al een maand niet hierover afspraken te maken. Als rond 1 juli niet wordt begonnen met het verdoofd castreren van biggen, kan er op 1 januari 2009 geen vlees van deze varkens in de supermarkten liggen, stellen de boeren.

Bekijk de fotoreportage op boerderij.nl

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nietje

  Boerin Twente; ik bedoel ook zeker niet dat ik vertrouwen heb in LTO. Echter LTO maakt zich de laatste tijd drukker over onderwerpen die wij agrariers (melkveehouders of varkenshouders of akkerbouwers) niet direct aangaan. Men luistert niet (meer) naar hun leden die toch vaak fors in de buidel moeten tasten om de contributie te voldoen. Waarvoor eigenlijk......

 • no-profile-image

  Marcel

  Deze hebben ook koeien

 • no-profile-image

  Boerin

  'k zou het niet op LTO laten aankomen, Nietje. Dan weet je zeker dat er niets positiefs gebeurd. Alle actievoerders, Succes!

 • no-profile-image

  Boerin

  even ter verduidelijking op mijn reactie van hieronder: Met deze bestuurders bedoel ik natuurlijk plaatselijke LTO bestuurders....

 • no-profile-image

  gert

  veel nederlandse varkens gaan toch al naar duitsland .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens melkveehouder, als de markt dit vraagt doe je dat toch gewoon?
  Kwestie van vraag en aanbod zeggen de echte ondernemers. Vergoeding voor een bepaalde vorm van ondernemen, da's toch het laatste wat een echte ondernemer wil, nietwaar collegae?

 • no-profile-image

  Nietje

  Tja..... we weten allemaal dat AH juist de slogan heeft: " wat van ver komt is lekker" Denk maar niet dat ze ook maar een cent aan ons varkenshouders gaat geven. Je moet in Nederland aardig goed zoeken in supermarkten om uberhaupt Nederlands vlees te kunnen kopen. Zou het goed zijn voor LTO om hier eens iets mee te doen?????

 • no-profile-image

  Boerin

  Hallo Nietje, Je zou kunnen overwegen het lidmaatschap op te zeggen. Hebben we ongeveer 8 jaar geleden ook gedaan. Kregen bezoek van het plaatselijk bestuur, we zouden er spijt van krijgen, vroeg of laat waren we ze nodig en nog meer van dat soort argumenten. Tot op de dag van vandaag heb ik ze nog steeds niet gemist. Ik ben ook van mening dat een afzonderlijke bond, zoals nu de melkveehoudersbond en de varkenshoudersbond veel beter werkt. In de burgermaatschappij heb je dat toch ook, een politievakbond, een metaalunie, fnv hout en bouwbond enz. Meestal zijn dat soort bestuurders mensen die zichzelf net iets te graag horen praten, en kicken op (media-)aandacht. Als ze op het gemeentehuis een receptie mogen bijwonen en de burgemeester mogen begroeten is hun dag weer goed. ik heb daar niet zoveel mee, ga liever heen melken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik had niet verwacht dat varkenshouders zouden protesteren , dat doen echte ondernemers toch niet ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.