Varkenshouderij

Achtergrond

Slaghameren of boerengolf?

In Nederland woedt een juridische strijd over de merknaam Boerengolf®. Ik ga in Hongarije starten met een legale variant: slaghameren.

Net als bij Boerengolf® heeft de gebruiker bij slaghameren een ijzeren stick in zijn of haar hand. Alleen de slaande beweging is net even anders. Tot zover alle gekheid op een stokje, nu de realiteit.

Boete

Ik heb geruime tijd niet goed opgelet, want het blijkt dat we in Hongarije vleesvarkens wél met een slaghamer mogen merken. Ik dacht te veel vanuit mijn Nederlandse achtergrond; in Nederland is slaghameren immers verboden. Deze gedachte werd nog eens bevestigd door een kort artikel dat ik in april las over een Nederlandse varkenshandelaar die een boete kreeg wegens het slaghameren van vleesvarkens. Echter, slaghameren is voor deze handelaar pure noodzaak, omdat de belangrijkste Duitse slachterij waar hij de varkens afzet dit eist.

Haagse politici

Blijkbaar heeft de Nederlandse wetgever weer eens wat extra’s willen doen, want in bijna alle EU-landen mag het slaghameren. Het lijkt erop dat de Haagse politici het emotioneel overgevoelige varken willen beschermen tegen een ‘slaande’ ingreep. Dat is natuurlijk hartstikke logisch: zelfs kinderen mogen geen corrigerende tik van de leraar of de ouders meer krijgen, op straffe van een boete. Hollandse politici stellen de gevoelens van een varken gelijk aan die van een mens (of andersom). Dus is de slaande ingreep bij het varken verboden.
Of stroomt er door de aderen van de Haagse politici toch enig ondernemersbloed? Immers, varkensoren zijn een delicatesse in China, en dat land heeft een enorme behoefte aan (oud) ijzer en aluminium. Vangen ze toch mooi twee vliegen in één klap. Dit spreekwoord geeft aan dat de vlieg wel een klap mag krijgen. Althans tot op heden is het geen agendapunt van de Partij voor de Dieren.

Lang leve ongelijkheid in EU

Op onze bedrijven gaan we het slaghameren dus per direct invoeren, want het blikken van de varkens is een tijdrovend karwei. De meeste vrachtwagens die bij ons laden, werken niet met een lift (waar de varkens mooi stijf op elkaar staan en je het blik makkelijk in het oor drukt). De hele vloer wordt volgeladen vanaf een laadbordes. En een chauffeur is hier een chauffeur, die drukt geen bliknummers in. Komt nog eens bij dat een bliknummer grofweg €0,12 per stuk kost. Jaarlijks verbruiken we 25.000 bliknummers, oftewel €3.000. De slaghamer is dus razendsnel terugverdiend. De benodigde vergunning van het I&R-bureau is aangevraagd. Zodra deze binnen is, kunnen we de slaghamers bestellen. Lang leve de ongelijkheid in de Europese Unie!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.