Varkenshouderij

Achtergrond 412 x bekeken

Slachterijen aan de bal

De bal is doorgespeeld naar de slachterijen. Wat betreft de vergoedingen voor het verdoofd castreren van biggen is dat de uitkomst op de haringparty van het CBL.

LTO en NVV hadden het gesprek met het CBL op de haringparty van vandaag afgedwongen. CBL en de slachterijen (COV) gaan bekijken hoe de vermeerderaars hun kosten voor het verdoofd castreren vergoed kunnen krijgen. Het kan nog wel even duren voordat er een definitieve oplossing is voor het kostenprobleem.

De actie van LTO en NVV afgelopen woensdag heeft er wel voor gezorgd dat de heren van het CBL bij de les zijn. Tot nog toe hadden ze zich weinig constructief opgesteld en leunden min of meer achterover met een houding van het komt wel voor elkaar. Willen de supermarkten op 1 januari vlees van verdoofd gecastreerde dieren in hun schappen hebben, dan moet er globaal vanaf 1 juli verdoofd worden gecastreerd. Dat besef was nog niet bij de kruideniers doorgebroken.

LTO en NVV gebruiken terecht het argument dat zowel de supermarkten als de varkenshouders geen belang hebben bij nieuwe demonstraties van de maatschappelijke organisaties. Die zitten echter wel op het vinkentouw. Met hun actie hebben LTO en NVV duidelijk willen maken dat het deze keer niet aan de varkenshouders ligt. Wat dat betreft is het jammer dat de gezamelijke actie in Zaandam en Amersfoort in de publieksmedia niet zo veel aandacht heeft gekregen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.