Varkenshouderij

Achtergrond 280 x bekeken

Onder indruk van Danske svin

Een bezoek aan Denemarken was inspirerend. De Deense biggen maakten indruk.

Omdat we met de auto richting Denemarken waren gereden, konden we in Slowakije, Tsjechië, Duitsland en Denemarken de stand van de granen zien. Opvallend was dat in de noordelijke kop van Duitsland én in Denemarken de droogte overheerst. De Denen hebben al 4-5 weken geen regen gehad, en de sproeiers lopen volop. Zelfs in het graan wordt volop beregend. In Hongarije, Slowakije, Tsjechie en Oost-Duitsland staan de granen super.

Logge mammoet

Terug naar de varkens, want daarvoor reden we immers naar Denemarken. Volgens de statistieken heeft de Deense varkenshouderij een zware klap gekregen. Het aantal vleesvarkens is er met 12 procent afgenomen. Danish Crown sluit slachterijen en uitsnijfaciliteiten. Mede door hun falende prijsvorming exporteren Deense zeugenhouders immers massaal biggen naar Duitsland en komen de knorren niet meer aan de haken van het de logge mammoet Danish Crown.

Deense biggenproductie zal toenemen

Een Deense varkensspecialist vertelde me dat vele bedrijven recentelijk de zeugen hebben vervangen door nieuwe zeugen met hogere gezondheidsstatus. Dit zou betekenen dat de biggenproductie op termijn toeneemt, want gezonde zeugen werpen meer biggetjes. Denemarken en Nederland zullen jaarlijks meer dan 10-11 miljoen biggen exporteren. En de Denen leveren meer en meer hun Duroc-biggen naar Duitse varkenshouders, die erg tevreden zijn met die kruising.

Spaanse Duroc-biggen

Het bezoek was erg informatief. Ik ben al met al onder de indruk geraakt van de Deense biggen. De Duroc-eindbeer is voor ons in Hongarije dé kruising. Deze week volgen prijsvoorstellen voor de levering van biggen naar Hongarije. Kansen zijn er genoeg op de markt. Want terwijl we op de terugreis nog onderweg waren, naar Hongarije, werd er gebeld of er interesse is om Spaanse Duroc-biggen in Hongarije op te leggen... Ik had al wel gehoord dat vele mesters in Spanje zijn gestopt, maar dat Spanje biggen moet exporteren, is verrassend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.