Varkenshouderij

Achtergrond 298 x bekeken 3 reacties

Onder indruk van Danske svin (2)

Een bezoekje aan Denemarken levert interessante weetjes op over de Deense varkenssector, en goede ideeën om de kostprijs te drukken.

De Denen scoren in Europa met hun gezondheidsstatus. Het binnenlandse en buitenlandse transport van biggen is gescheiden: biggen met exportbestemming gaan altijd via een exportplaats, waar de biggen via een hygienesluis op de exportwagens gaan. SPF biggen worden in ‘gesloten’ veewagens vervoerd, dat is standaard in Denemarken.

Strenge bezoekersregeling

Het is echter niet allemaal hosanna. Zo mogen bezoekers minimaal 48 uur niet bij varkens zijn geweest. Het viel me overigens wel op dat geen enkel bedrijf voorzien is van een hekwerk en entree met disinfectiebak. Je rijdt op elk bedrijf zomaar de plek op, no problem. En of dit voor professionals in en om de sector ook praktisch uitvoerbaar is, kan men zich afvragen. Mijn vraag aan de varkensspecialist hoe voervoorlichters en dierenartsen het arbeidstechnisch rondzetten (immers je kan maximaal 2-3 bedrijven per week bezoeken als je de 48-uur eis écht naleeft), was te gecompliceerd...

Gezamenlijke inkoop en verkoop

Een ander leuk nieuwsfeitje: er zijn in Denemarken zo’n vijf, zes grote organisaties waarin elk 100-150 varkenshouders deelnemen. Als deelnemer betaal je €4.000-5.000 per jaar, en dan koopt men gezamenlijk voer, medicijnen en andere benodigdheden in. Ook de verkoop van biggen en vleesvarkens wordt geregeld. Men gaat zelfs zover dat men als groep één bank kiest, die dan de hele groep financieringen en verzekeringen aanbiedt. Dit systeem schijnt in Denemarken al jaren te functioneren.
Zo zie je maar, een bezoekje aan Denemarken is inspirerend.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dierenartsen hebben hier voor elke week een schema dat begint bij de bedrijven met de hoogste gezondheid status eindigd op het bedrijf met de laagste status . Op die manier kunnen ze gewoon meerdere bedrijven per dag doen . Ik neem aan dat ze in denemarken net zo werken .

 • no-profile-image

  ids idsinga

  In Denemarken is het zo dat buitenlandse gasten 48 uur moeten wachten om op de bedrijven te komen, maar voor de Denen zelf geld de regel dat ze 12 uur niet bij andere varkens mogen zijn geweest. Verder beginnen de veeartsen op bedrijven met de hoogste gezondheidsstatus en eindigen op bedrijven met de laagste status. Verder zijn de Denen een fatsoenlijk volk en als er op de deur staat dat ze niet binnen mogen komen dan houden ze zich daaraan.

 • no-profile-image

  bert

  moeten we in nederland ook doen gezamelijk naar de bank. dan kunnen we nog meer lenen. en dan blijven de varkensprijzen extra lang laag. dan blijven de toelever bedrijven tenminste extra veel verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.