Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Onbetrouwbaar Moskou

Het is weer eens zo ver: Rusland heeft importbelemmeringen opgeworpen voor Europese landbouwproducten, dit keer varkens- en pluimveevlees.

Volgens de Russen zijn er problemen met salmonella en residuen, waardoor inmiddels zeventig vleesbedrijven niet meer mogen leveren.

Nederland ontspringt de dans, maar vooral Denemarken en ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, België en Hongarije meldden een gezamenlijke schade van ruim 100 miljoen euro. Bovendien is er geen enkele garantie dat Nederland buiten schot blijft, omdat de door Moskou genoemde redenen hoogst dubieus zijn.

De vleesboycot past wel in een jarenlang patroon van handelsbelemmeringen van Russische zijde. Het land toont zich een zeer onbetrouwbare partner, die met drogredenen deze handelspolitiek probeert te maskeren. Ook nu lijken de acties vooral ingegeven door de gedachte de eigen vleesindustrie te willen beschermen.

De maatregelen kunnen ook zijn afgekondigd in een poging de toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO te bespoedigen. Al lange tijd lijkt aan alle voorwaarden te zijn voldaan, maar het daadwerkelijke lidmaatschap laat op zich wachten. Nu gaat Kaapverdië weer Rusland voor. Spoedige toetreding is alleen maar toe te juichen: het aantal conflicten daalt en Rusland is dan wél aan te spreken op dergelijk gedrag. De ervaring met China leert dat dit werkt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Het begint nu met vlees e.d., maar nu onze JP B zich zo gelukkig prijst, dat hij een geweldige gasdeal met rusland heeft gesloten, dan zullen wij pas echt weten, hoe het eten is met de russen.Poetin liet het al zien bij o.a. Georgië. Jullie zijn ongehoorzaam in mijn ogen, dicht die gaskraan. En tactisch wacht men tot het erg koud is. Zo ongeveer: wie niet luisteren wil naar tsaar Poetin, zal voelen.
  Dus de ellende moet eigenlijk nog komen. Guus of geen Guus.

 • no-profile-image

  boertje

  Kan vion misschien eindelijks een keer in de buurt van de duitse prijs gaan komen?

 • no-profile-image

  oranje

  Misschien hebben we aan Hiddink te danken dat we de dans ontspringen. En nu maar hopen dat ze europees kampioen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.