Varkenshouderij

Achtergrond 301 x bekeken 5 reacties

Melkacties leerzaam voor alle boeren

Ook voor varkenshouders en akkerbouwers zijn de melkacties zeer leerzaam. Terug naar de basis lijkt het parool. Spreek de bestuurders aan op hun eerste verantwoordelijkheid: de opbrengstprijs.

Met buitengewone belangstelling volg ik de acties van vele melkveehouders en evenzo de verdeeldheid in reacties. In het wakker schudden van coöperatiebestuurders en belangenbehartigers zit volgens mij de oplossing. De acties zijn een duidelijk signaal, dat niet door iedereen begrepen wordt. We moeten snel de handschoen oppakken en acties omzetten in het strategisch organiseren van de belangen van alle voedselproducenten.

Quotering drukt inkomen naar bijstandsniveau

Stel, je wilt voor iedere boer de zekerheid van kostendekkende prijzen. Dan blijven er veel boeren over. Dat is op zich positief. Maar deze grote groep gaat steeds meer produceren en zelfs uiteindelijk teveel, waardoor marktproblemen ontstaan.

Quotering kan dit voorkomen, Het probleem hiervan is dat boeren tegen elkaar gaan concurreren op quotum- en grondkosten. Leuk voor stoppers, maar het haalt het gemiddelde inkomen van de blijvers omlaag naar bijstandsniveau. Een schijnoplossing en enorme kostenpost.

Politiek is hypocriet

Alles liberaliseren en de markt haar werk laten doen past niet binnen de huidige structuur. De westerse politiek stelt hoge eisen, maar is daarnaast hypocriet. Wanneer voedselprijzen gaan stijgen, legt ze de liberalisering naast zich neer en wil ze ingrijpen. Men is vergeten dat we maar 12% van ons inkomen besteden aan de eerste levensbehoefte voedsel. Enkele decennia geleden was dit nog 33%, in veel landen is het zelfs nu nog 75%. Het probleem zit niet in de 12% voedselbesteding, maar in de 88% die aan andere zaken besteed wordt.

Boerenbelang is uit zicht verloren

De oplossing is niet eenvoudig, Hij zit naar mijn mening in het revalideren van coöperaties en het oprichten van producentenverenigingen. Het is veel te normaal geworden dat we de melk, de varkens en de eieren gewoon meegeven en afwachten wat we als sluitpost zullen beuren. Supermarktmachten, grote coöperaties en particuliere inkopers zitten gevangen in hun eigen omzet- en winstdoelen. Aan het boerenbelang wordt nauwelijks gedacht, hooguit enkele sigaren uit eigen doos. We zullen het opnieuw zelf moeten organiseren. Hiervoor hoeven we het ook niet met zijn allen eens te zijn. Een producentenvereniging kan ook uit 100 boeren bestaan.

Verdrag Verantwoord Ondernemen

Ver voor mijn tijd zijn coöperaties opgericht om het belang van de boeren, lees voedselproducenten, te dienen. Wie deze essentie terug wil laten keren zal zich moeten richten op de boerenbestuurders en belangenbehartigers. Deze zijn volwassen en krijgen terecht ook goed betaald voor hun functie. Hier dient wat tegenover te staan. Spreek ze aan op het meest wezenlijke waarvoor ze zitten. Verantwoord ondernemen moet inhouden dat de primaire voedselproducent zijn financiële aandeel krijgt in de keten. Wie dit niet wil onderschrijven, moet vlug zijn of haar plek afstaan. Stel een Verdrag Verantwoord Ondernemen op met deze essentie en maak publiekelijk bekend wie dit wel en niet ondertekend hebben.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  t.bus-stolwijk

  Met interesse dit artikel gelezen.

 • no-profile-image

  goede boer

  artikel met prima analyse

 • no-profile-image

  Gerrit

  Bedankt Johny voor deze wijze woorden!! !!

 • no-profile-image

  Jan

  Prima artikel en met een grote kern van waarheid. Trouwens ga je nu ook een voorzetje doen van zo'n producentenvereniging, wellicht dat wij eerst met een aantal gelijkgestemde varkenshouders eens bij een producentenverenigingen in de tuinbouwwereld ons licht moeten gaan opsteken hoe je boel moeten organiseren op logistiek gebied en op het gebied van de afzet. Hopelijk spreekt dit meer varkenshouders aan.

 • no-profile-image

  Jan

  Pima artikel, ik had de zelfde ervaring! Lering uit trekken voor de andere sectoren. En nooit uit halen naar de andere sectoren. Je allen de zelfde belangen. Een kostprijs dekkende opbrengstprijs! Ik zag de bui wel van te voeren hangen! De nederlanders waren er nog niet voor klaar. Ook veel te weinig kennis in huis bij de meeste melkveehouders. En ze hebben niet geleerd zelf te denken. De cooperaties denken en beslissen voor hun. En dit was de grootste hindernis die genomen moest worden. De DDB kon niet anders als meegaan met Duitsland en de andere landen. Het was nu of nooit meer! De DDB heeft het ondanks de schandalige op stelling van FF/Campina en LTO, verstandig doorgezet. Het resultaat is goed in Europa, nu Nederland nog. Als die mensen die meegedaan hebben, er maar voldoende bij krijgen is het goed. Die andere schijnbaar niet nodig? Do het dan ook maar niet, dan zien we ze straks ook niet meer. Want eendracht maakt macht, als je er niks voor over hebt of een ander niks gunt hoor je er niet bij. Ik denk dat de LTO en de Campina en FF, wat uit te leggen hebben. Het vertrouwen is zwaar geschonden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.