Varkenshouderij

Achtergrond 464 x bekeken

Laatste loodjes

De 3.000 nieuwe plaatsen die er binnenkort bijkomen, zijn zeer welkom. Maar eerst nog een symposium in de nieuwe zeugenstal.

Waar 3 weken terug nog niets stond, staat nu een bijna complete zeugenstal. Hierin vindt komende week zowel een symposium met 200 deelnemers als een minibeurs met 45 standhouders plaats. Daarna hebben we nog één week onze groep Polen aan het werk en dan moeten de stallen klaar zijn. We zitten dan ook gelijk op wekelijks 75-80 worpen en daarmee is volledige stalbezetting gewaarborgd.

In onze oude kraamstal liggen tijdelijk 180 dragende gelten, in een vleesvarkensstal 250 en dan nog een flink aantal in de opfokstallen. Om biggenruimte te winnen, gebruiken we al vanaf januari volop de nieuwe kraamstallen. We spenen tijdelijk op 4 weken, binnenkort weer als vanouds op 3 weken. De bestaande biggenstallen zijn goed bezet. De 3.000 nieuwe plaatsen die er volgende week bijkomen, zijn zeer welkom.

Een week na de open dagen worden in de zeugenstal worden de afwerkvloeren gestort. We doen dat na het plaatsen van alle hokafscheidingen, zodat deze muurvast komen te staan. In de bestaande stal bevalt dat al jaren erg goed en het vergt geen onderhoud. De inmiddels compleet aangeleverde voerstations moeten nog op plek worden gezet. De brijvoervoorziening zit er reeds compleet opgemonteerd. Een beproefde combinatie van Wolbrink/Verbakel/Nedap.

De biologische luchtwasser in de zeugenstal is nog volop in aanbouw. Ook de padkoeling moet nog geplaatst worden in de zeugenstal. Beide systemen draaien al wel naar tevredenheid op de nieuwe kraamstal. De treinbaan voor het interne varkensvervoer is goeddeels klaar, er rijdt echter nog geen wagon. Ook de nieuwe afleverruimte van ruim 100 vierkante meter met laadbordes moet nog ingericht worden. Een nieuw erf voor afnemers is inmiddels wel goeddeels ingericht. De ruimte die vrijkomt op het erf voor leveranciers, wordt nog uitgebreid met sleufsilo’s tot een totale opslag van 1.100 ton CCM. Er blijft nog genoeg werk over na de opening. We vliegen echter eerst met ons gezin voor 10 dagen rust naar Cyprus, waar mijn zwager met zijn gezin woont en werkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.