Varkenshouderij

Achtergrond

Krentenwegge en Zweedse tafel

Op 15 juni was het zover... party time! Een familiedag in het Twentse Buurse, georganiseerd door een ‘dream team’, werd een geslaagd weerzien.

In de gemeente Haaksbergen alias ‘Ster van Twente’, waartoe ook Buurse behoort, wonen veel mensen met de achternaam Scholten. Iedere familie heeft er tevens een bijnaam, dan is het tenminste duidelijk over wie men het heeft.
Onze familie Scholten stamt uit de ‘tak Scharenborg’. Afgelopen zondag 15 juni was er een familiedag, georganiseerd door 7 nichten van me. Gekscherend het Dream Team genoemd. Bijna 90 familieleden kwamen goedgemutst opdraven bij Café Winkelman in Buurse. Omdat het een erg grote familie is en ik ruim 5 jaar geleden ben geëmigreerd, stond ik versteld hoe groot, klein, jong, oud, dik of dun iedereen inmiddels is en hoe de familie uitgebreid is. De oudste tante heeft de respectabele leeftijd van 81 jaar bereikt, terwijl de jongste spruit ruim 1 week oud is!

Sportspoiler

Na een kopje leut met krentenwegge, een Twentse lekkernij, konden we kiezen tussen een tocht met een huifkar of een fietstocht. Gezien mijn ietwat over de buikriem hangende sportspoiler, leek het me verstandig om de fiets te pakken. Een tochtje van 20 kilometer is ook niet iets om zenuwachtig van te worden. Bovendien zijn er in Buurse zoveel mooi aangelegde fietspaden, dat het ploeteren met de fiets in mul zand er niet meer bij is. En het fietsen paste prima in mijn sportieve programma van die zondag, want ’s avonds zou ik het EK voetbal op tv kijken. Het tempo lag in de lijn van mijn capaciteiten (niet te snel dus), en werd stevig verhoogd toen we een kudde Schotse Hooglanders passeerden...

Zweedse tafel

Na de gezellige fietstocht werden de verbrandde calorieën meer dan gecompenseerd door een heerlijk buffet. In Hongarije noemen ze een buffet een ‘Svéd Asztal’, vrij vertaald ‘Zweedse tafel’. Nou weet ik niet of ze daarmee bedoelen dat het een Zweeds gebruik is, óf dat het geserveerd is op een tafel van het Zweedse merk Ikea. Doet er ook niet toe, het was lekker. En als alle mensen elke dag zoveel varkensvlees zouden eten als de familie Scholten, hadden wij varkenshouders een nog prettiger leven!

Heerlijke schnitzels

Tip voor elke Nederlander: ga eens naar Buurse, en geniet daar van de prachtige natuur en rust. Je kunt er dagen rondfietsen en elke avond in diverse restaurants heerlijke varkensschnitzels eten. En op 17 augustus is er een grote luchtshow met (stunt)vliegtuigen, men verwacht er ruim 20.000 toeschouwers. Gaan!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.