Varkenshouderij

Achtergrond 515 x bekeken 3 reacties

Ik wacht met spanning af

Eigenlijk vind ik het jammer dat ik het deze zomer wéér in negatieve zin over de prijsvorming van de vleesvarkens door Vion moet hebben.

Nadat ik er drie jaar over heb geschreven, had ik gehoopt dit niet nóg een keer te hoeven doen. Althans niet op deze manier.

Het was mijn vurige wens dat ik er dit jaar op de meest positieve manier over kon schrijven. Zo positief zelfs dat ik kon schrijven dat Vion de Duitse vleesvarkensprijs had overtroffen. Maar dat is niet zo.

Even een korte uitleg: Om de Nederlandse prijs met de Duitse prijs te kunnen vergelijken, mag de Nederlandse prijs tien eurocent beneden de Duitse prijs liggen, exclusief btw. Vorige week bedroeg het verschil vijftien eurocent en deze week is dat veertien eurocent. De Nederlandse varkenshouders ontvangen dus in die weken vijf, respectievelijk vier eurocent per kilogram geslacht gewicht te weinig.

Maar er doet zich nu nog een ander fenomeen voor. Dat geaccepteerde verschil van tien eurocent is gebaseerd op een varkensprijs van ongeveer een euro twintig. En zoals bekend betaalt Duitsland over de prijs zes procent btw uit. Maar de afgelopen maanden was de varkensprijs gestegen tot een euro zestig. Dat betekent dat er nog een extra btw-verschil in zit van twee tot tweeënhalf eurocent.

Vion betaalt dus op dit moment de Nederlandse leveranciers zesenhalve tot zeven eurocent te weinig uit in vergelijking met de Duitse prijs. Dat is triest. Ik hoor Daan van Doorn bij de totstandkoming van Vion nog zeggen dat "we de Duitse prijs minimaal gaan evenaren".

Maar het is weer zomer en de Nederlandse prijs kan bij lange na niet meekomen met de Duitse prijs. Erger nog, ik ben ervan overtuigd, dat Vion dit grote verschil tot in de diepe herfst niet zal inhalen. Misschien wordt het tijd dat de vleesverkopers van Vion bij hun Duitse collega’s in de leer gaan.

Of is het soms zo, dat de Duitse vleesconcerns met een lagere marge genoegen nemen? Nou Vion, ik daag je uit om in deze krant uit te leggen wat hier aan de hand is. Ik wacht met spanning af.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkensexporteur

  Het maakt niet uit hoe hoog de btw in Duitsland is, Wien heeft helemaal gelijk, je dient de nederlandse prijs excl. btw uit te rekenen om goed te vergelijken.
  Als Vion in Duitsland gaat kijken hoe ze het daar doen, laat ze dan vooral niet bij Vion Duitsland gaan kijken want die maken zich voor de derde week op rij compleet ongeloofwaardig en onbetroubaar: vrijdag 13-6 volgden ze schoorvoetend ISN en Tönnies met een onveranderde prijs om enkele uren later hierop terug te komen en te melden dat de definitieve prijs maandag bekend zou worden, vrijdag 20-6 komen ze s'morgens met mutatie -/- 0,10, die ze s'middags weer aanpassen naar -/- 0,07, nadat ISN -/-0,05 en Tönnies -/-0,07 gemeld hadden en in week 26 roepen ze de hele week dat ze vrijdag 27-6 -/- 0,03 gaan muteren, terwijl ze uiteindelijk vrijdagmiddag moeten volgen met +0,02, nadat Tönnies dit ook gedaan heeft en ISN onveranderd gebleven is.
  Dit hele spel getuigt van een ongelooflijke arrogantie en onbetrouwbaarheid!

 • no-profile-image

  .

  Punt1 In Duitsland kent men geen 6 procent tarief is dus 10,7 of 7 procent ligt er aan welke regeling je mee doet. Punt2 Dit is het zelfde verhaal als bij de melk. In Duitsland is de melk ook altijd 3 tot 4 cent duurder + 5 procent meer mwst. Ik snap niet dat de Nederlander met die hoge mestafzet kosten nog tegen de Duitsers kunnen concureren.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Het verschil in opbrengst prijzen zal altijd blijven. Tenzij er weer ÉCHTE kooplui aan het roer staan. (denk aan Guus en Paul Helmer ) Bij de VION werken alleen maar "gestudeerde kooplui....". mensen die de handel niet zelf aan den lijve hebben ondervonden....
  Ze zijn "geprogrammeerd" en kunnen niet (op tijd) aanvoelen wat de mogelijkheden van de markt zijn.
  Toen er nog veemarkten waren kwamen er weleens van dat soort inkopers op de markt. De veehandelaren voelden dat veilloos aan.... en speelden daarop in door een hogere prijs te vragen. De betreffende veehandelaren werk(t) en voor hun eigen dagelijks brood (en meer) en bereikten zo ook meer voor de boeren. Dat zit er bij de huidige (vlees) handel niet (meer) in. Degene die bij VION het vlees moet verkopen heeft een afgebakend werkterrein en een vast salaris. (trouwens iedereen die bij VION werkt ) Waarom zou je je dan druk maken om de uitbetalingscapaciteit naar de boeren/leveranciers zo hoog mogelijk te laten zijn? Bovendien: de boeren kunnen toch (bijna) nergens anders meer heen met hun varkens... de VION is de bepalende factor op de markt en de RABO staat daar achter ! (dan zitten ze op de geldstroom ) De LTO steunt de VION, de RABO én de andere Cooperaties en zo worden de boeren geknecht... zie de melk-vee- houderij sector met hun acties.......

Of registreer je om te kunnen reageren.