Varkenshouderij

Achtergrond

Hup Holland Hup...

Wát een feest rond Oranje en het voetbal, ongelóóflijk gaaf. Kippenvel. Jammer alleen dat de wedstrijd zelf balen was.

Op 20 juni vlogen we met een vliegtuig van ‘Niki’ (van voormalig F1-coureur Niki Lauda) vanaf Wenen naar Zürich, om van daaruit met de trein verder te reizen naar Bazel voor de kwartfinale-wedstrijd Nederland-Rusland. De Zwitserse nieuwsbladen meldden een invasie van 180.000 feestende supporters in Bazel.

Bier

’s Ochtends om 10.00 uur arriveerden we op Bazel Hauptbahnhof, er was al een stroom oranjesupporters op gang gekomen. De terrassen zaten al vol, het bier vloeide rijkelijk en de sfeer was fantastisch. In oranje uitgedoste, dansende en zingende mensen. Zomers warm met 30 graden. De brandweer sproeide op diverse plekken water over de mensenmassa’s. De horeca verdient bij dit soort feestjes goud geld, met prijzen van € 3-4 per glas bier. En volgens de Baselse Krant was er 500.000 liter bier omgezet... 84 supporters waren volgens de berichten met alcoholvergiftiging in ziekenhuis afgeleverd.

Kippenvel

Rond 17.00 uur begon de oranjemars, voorafgegaan door de beroemde ‘Oranje Dubbeldekker’. Een ongelooflijk schouwspel voltrok zich! Vele tienduizenden supporters gingen in een rij door Bazel, een tocht van bijna 4 kilometer tot aan het Sint Jakob Park-voetbalstadion. Kippenvel. Machtig mooi. Vele Zwitsers stonden langs de kant, fototoestellen en videocamera’s in de hand. TV-ploegen filmden volop. Want zoiets had de ‘nuchtere en saaie’ Zwitser nog nooit gezien! Carnaval in de overtreffende trap. Het was gewoon één groot en fantastisch feest. Ook de ruim aanwezige politie was in opperbeste stemming.

Prima pr voor gekke Hollanders

Om 19.45 uur zat ik in het stadion, mooie plek vlak achter het doel. Met mij waren 40.000 toeschouwers enthousiast en in gespannen afwachting van de match. Tijdens de Oranjemars werd veelvuldig gezongen ‘Guusje gaat naar huus’..... Maar het feest werd ruw verstoord: Holland werd kansloos en volledig terecht uitgeschakeld door de superieure Russen. Shit shit shit! Ik had kaartjes voor de halve finale en finale in Wenen, maar alleen als het Nederlands Elftal zou spelen. Dat ging non-de-ju vreselijk mis. Uithuilen en op naar Zuid-Afrika 2010. Maar het was een prima pr voor die gekke Hollanders...

Foto's: Ronald Scholten

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.