Varkenshouderij

Achtergrond 289 x bekeken

Blijven werken aan draagvlak

Varkens in Nood krijgt haar boodschap door de Journalistiek uitgedragen.

Onder het motto ‘Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel’ vraagt stichting Varkens in Nood aandacht voor de leefomstandigheden van varkens. In Amsterdam zijn deze zomer foto’s te zien van varkens in de bio-industrie en in de biologische houderij. De verschillen tussen de foto’s zijn groot. Voor wie met een antropomorfistische bril naar de foto’s kijkt, zijn die van de gangbare houderij zelfs schokkend. (Antropomorfisme is het toekennen van menselijke kenmerken aan dieren: denken, voelen, bewustzijn. Hoe is het voor een mens om als varken te leven?).
Antropomorfisme vertroebelt de blik, maar speelt wel een enorme rol bij de beoordeling en waardering van de varkenshouderij. Den Haag kijkt bij het maken van beleid echt niet alleen naar Wageningen.

Wyno Zwanenburg van de NVV kan wel zeggen dat alleen ‘grachtengordelpubliek’ de foto’s ziet, maar misschien is dat juist de pest. Die groep is invloedrijker dan je uit hun aantal zou afleiden.

Kijk naar de Zembla-uitzending ‘Karbonades uit megastallen’ van anderhalve week geleden. Kennelijk verblind door de grote verschillen tussen biologisch en gangbaar, slagen de documentairemakers er niet in een fatsoenlijke uitzending te maken over de voors en tegens van megabedrijven. Ze komen weinig verder dan het zetten van het mooiste beelden uit de biovarkenshouderij (zeugen wroetend in de modder) tegenover de beroerdste uit de gangbare varkenshouderij (grote zeugen in smalle boxen). Het is het Varkens in Nood-verhaal in journalistieke verpakking.

Het is schrijnend om te zien wat de gangbare varkenshouderij daar tegenover stelt. Niets. Of het moet de megavarkenshouder zijn, die maar niet wil snappen dat de filmmakers de bewegingsvrijheid van de zeugen in de voerligboxen nogal aan de krappe kant vinden.
Om zijn licence to produce, het draagvlak, te behouden staat de varkenshouderij nog wat te doen. Dat is niet de acties van Varkens in Nood bagatelliseren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.