Varkenshouderij

Achtergrond 179 x bekeken

Biggenmarkt in spagaat

De biggenmarkt is al een aantal weken voor tweeërlei uitleg vatbaar. Enerzijds bereiken dieren via een vaste koppeling vlot hun bestemming. De sterk gestegen varkensprijs van de laatste weken rechtvaardigt een hogere biggenprijs. Mesters in Nederland en deels ook in Duitsland willen wel een paar euro extra neertellen voor een big. Anderzijds blijft de vrije markt erg stug. Geleverd exportplek brengen biggen afhankelijk van koppelgrootte €35 tot €40 op. Het ondereind dat op de Spaanse markt terecht komt brengt nauwelijks €30 op, en soms nog minder.
Door deze tweespalt op de markt is het lastig tot een goede notering te komen. Een ding staat buiten kijf: in de huidige markt is het aanbod ruim voldoende. Er zitten biggen zat. Daarom is er voor mesters in Oost-Europa geen noodzaak om meer te betalen. Volgende week dreigen Spaanse truckers met protesten tegen de hoge dieselprijs. Als dat gebeurt, valt de Spaanse markt af.
De noteringen stegen onder invloed van de duurdere varkens. Komende week worden de varkens niet duurder. Onveranderde biggennoteringen zijn het logische gevolg.

prognose

onveranderd

Of registreer je om te kunnen reageren.