Varkenshouderij

Achtergrond

Aan de slag met sensoren

Wie nu al experimenteert met 1.0-versies van koe-sensoren, verdient straks met 2.0.

Na de mechanisatie en vervolgens de automatisering van boerenwerk, zoals melken, voeren en straks ook trekkerwerk, komt er nu ook vervanging voor het oog van de meester.

Binnenkort is het namelijk gedaan met het nu nog zo belangrijke handen-in-de-zakkenwerk, het koeien kijken vanaf het (voer)hek. In hoog tempo komt apparatuur op de markt die controle op tochtigheid, kreupelheid, niet-vreten en ander afwijkend koegedrag overneemt van de boer/vakman. Misschien kunnen die apparaatjes het zelfs beter. Want eenmaal aanwezig, is detectieapparatuur 24 uur per etmaal paraat.

Meestal is de apparatuur ook preciezer dan de boer met zijn beperkte waarnemingsvermogen. Vanaf eind 2009 is bij voorbeeld de Herd Navigator op de markt, die van elke koe tijdens het melken een melkmonster neemt en daarin hormoongehaltes meet om daaruit dan weer tochtigheid en aandoeningen als slepende melkziekte en mastitis af te leiden. Het artikel op de volgende pagina’s geeft meer nieuwe ontwikkelingen.

De nieuwe techniek is eerst interessant voor melkveehouders die tegen de grenzen van de arbeidscapaciteit op hun eenmansbedrijven aanlopen, zeg maar de bedrijven vanaf 110 melkkoeien. Zij kunnen veel hebben aan deze ontwikkeling, die, net als alle automatisering, snel goedkoper wordt en zo binnen ieders bereik komt.

Er zijn alleen nog geen bruikbare computerprogramma’s om diagnoses te stellen aan de hand van verzamelde gegevens. Dus moet de veehouder voorlopig achter het beeld scherm zelf studeren op de cijfers en conclusies trekken.
Dat kauwen op computerdata zal wel even wennen zijn, maar dat is geen reden om de acceptatie van deze nieuwe ontwikkeling dus maar uit stellen.

Omarmen, misschien voorzichtig in het begin, is beter. Want behalve leuk is het ook nuttig om een early adaptor te zijn. Wie experimenteert met de 1.0-versie, kan met de 2.0-versie meteen aan het verdienen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.