Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vernietigend oordeel over aanpak varkenspest Roemenië

Roemenië maakt een potje van de bestrijding van klassieke varkenspest.

Het FVO, het controleorgaan van de Europese Commissie, laat werkelijk geen spaan heel van de wijze waarop de Roemenen de ziekte proberen te beteugelen.

Vanwege de gebrekkige registratie van bedrijven en veetransporten hebben de autoriteiten onvoldoende zicht op het ontstaan en de verspreiding van de varkenspest, constateert het FVO. Maatregelen ter bestrijding van de ziekte worden te laat genomen.

Ook bij het uitvoeren van laboratoriumonderzoek en de noodvaccinatie hebben inspecteurs van het FVO talloze gebreken geconstateerd. Onderzoek en vaccinatie zijn volkomen onbetrouwbaar; door dit alles is het onmogelijk vast te stellen welke bedrijven vrij zijn van de ziekte.

Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2007. In Roemenië heerst al langere tijd klassieke varkenspest. De Commissie heeft de Roemeense overheid gevraagd snel met een actieplan te komen voor een verbeterde aanpak. De Roemenen zelf willen in 2010 vrij zijn van de ziekte.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    B Stoks

    ECHT niet alleen daar in Romenie
    Hier kunnen ze er ook wat van als het gaat om niets te doen. en in de landen om ons heen het zelfde verhaal. groot gevaar voor Europa met dit soort landen er bij te halen

Of registreer je om te kunnen reageren.