Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkens houden in het oostblok

80 varkenshouders op studiereis naar Oost-Europa, samen met de Rabobank. Een interessante tweedaagse.

Met de Rabobank op studiereis naar Oost-Duitsland en Tsjechië. Er werd al gegrapt dat 10 procent van de Nederlandse varkens en een half miljard schuld meevloog. De varkensrechten zouden goedkoop worden als de groep van 80 varkenshouders niet zou terugkeren op Nederlandse bodem. Doel was een nadere verkenning van de mogelijkheden die Oost-Europa biedt. Een interessante tweedaagse.

Grote locaties al weg

Naar schatting is minimaal 40 procent van de varkens in Oost-Duitsland in handen van Nederlanders. De mooie, grote locaties zijn vergeven. Nieuwe locaties stichten of bestaande locaties uitbreiden is vrijwel onmogelijk. Dit geldt voor meerdere landen. Wat dat betreft mogen we in Nederland beslist niet klagen. Pioniers kochten kort na de val van de muur een grote locatie voor weinig, maar ondervonden ook de meeste problemen. Inmiddels is er veel meer bekend en is ter plekke deskundigheid voor handen, waaronder die van de Rabobank.

Arbeidskosten en mestafzet

Goedkoop bouwen is er niet bij. We zagen een mooie locatie van 20.000 varkens in Tsjechië. De aankoop en sloopwerkzaamheden, aangevuld met nieuw- en verbouwkosten kwamen aanzienlijk duurder uit dan algehele nieuwbouw in Nederland. Voor het verschil kun je hier al aardig wat varkensrechten aankopen. Het grote verschil zit natuurlijk in de arbeidskosten (€6-8 per uur) en mestafzet (€2-4 per ton). Ook de biggen en varkens zijn er leuk geprijsd. Goede resultaten worden behaald met SPF-houderij, hetgeen in Nederland maar niet wil lukken.

Richting 30.000 zeugen

Een ander bedrijf in Oost-Duitsland werd verbouwd voor 1.800 zeugen. De vorige eigenaar had het met 1.200 niet gered. De stallen stonden leeg, splinternieuwe droogvoermachines werden eruit gesloopt en brijvoedering aangelegd. Van dit soort bedrijven zijn er vele, ook enkele grotere. Een Hypor-collega van mij gaat inmiddels richting 30.000 zeugen. Ook zitten er Nederlanders met gesloten bedrijven van 5.000 zeugen.

Investeren

Het doet me goed als ik merk dat enkele collega’s naast investeren in Oost-Europa ook blijven investeren in Nederland. Zelf mag ik graag rondneuzen over de grens. Je steekt er zonder meer veel van op. En je leert relativeren. Ondanks alle herrie van dit moment, ontkomt ons land niet aan verdere schaalvergroting. Naast de bezichtigingen en lezingen is het netwerken zeer inspirerend. De ondernemers zijn open naar collega’s en zingen geen klaagliederen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er met een kritische blik naar Varkenshouderij Nederland bv wordt gekeken. Ons leiderschap in kostprijs wordt snel ingehaald.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Deelnemer

    Complimenten aan de Rabobank voor deze studiereis. Zeer goed initiatief en uitstekend georganiseert/verzorgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.