Varkenshouderij

Achtergrond 458 x bekeken 3 reacties

Vakmanschap meesterschap

In een vlaag van opwinding kwam de beroemde Grolsch-slogan in mij op, toen ik afgelopen zaterdag een varkensbedrijf in Tsjechië bezocht.

Afgelopen zaterdagochtend begonnen we aan een 750 kilometertrip vanuit Boedapest naar de omgeving van Karlovy Vary. Dit is een beroemde Tsjechische badplaats, maar dat was niet de reden van de trip. Er werd een vleesvarkensbedrijf geopend. Eind 2006 had ik dat bedrijf nog in zijn 35-jarige oude stijl gezien. En nu, na bijna 1,5 jaar hard werken, is dat bedrijf geheel gerenoveerd tot een moderne unit die plaats biedt aan 16.000 vleesvarkens. Een verbouwing die strak was gepland en die ook strak volgens planning is uitgevoerd. Een knappe prestatie die niet voor iedereen is weggelegd.

De Nederlandse eigenaren van het bedrijf staan bekend om hun vakmanschap. Mensen uit de varkenssector zullen dit beamen. In combinatie met de prachtige ligging van het omgebouwde vleesvarkensbedrijf kwam bij mij de Grolsch-slogan ‘vakmanschap is meesterschap’ naar boven schuimen.

De mesterij in Tsjechië past prima bij de zeugenunit die in Oost-Duitsland wordt gerund. De afzet van de hoge-gezondheidstatus biggen is derhalve gegarandeerd, en de voordelen van deze gezonde big blijven nu in hun eigen portemonnee.

Geniaal

Het verbouwde bedrijf is voorzien van volledig betonroostervloeren, betonnen hokinrichting, centrale luchtafzuiging en brijvoedering. Frisse lucht komt binnen vanonder de voerpaden. In het voerpad hangt een temperatuursensor en zodra de lucht onder de 5 graden komt, vindt er een recircultatie van de afdelingslucht met de fris inkomende lucht plaats. Geniaal.

Geen concessies

Ook bij de uitvoering van de trog zien we uitgekiende nieuwigheden: een mooi gladde, geheel ronde trog, elk hok twee troggen, en valpijpen aan het einde van de trog in plaats van in het midden. De Weda-brijvoerkeuken deed me het speeksel in de mond lopen... Prachtige voerkeuken! Aan alles in en rondom de stallen was te zien dat over elk detail is nagedacht en er géén consessies zijn gedaan.

Onder het genot van heerlijke Türinger Bratwurst werd met diverse oude bekenden bijgepraat. Kortom, het was een zeer geslaagde dag. Net als de heenweg werd de terugweg supersnel afgelegd (5,5 uur). In plaats van op snelheid te worden ‘gepakt’, werd ik in Praag aan de kant gezet voor het niet handsfree bellen en voor door oranje rijden. De twee dienstdoende agenten hebben naderhand op mijn kosten een lekkere maaltijd genuttigd…

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE004673D01
 • GXDOWNLOADS-BOE004673D02
 • GXDOWNLOADS-BOE004673D03

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cor Droog

  Zijn er niet meer foto's van dit bedrijf? Dat vind ik nu interessant om te zien.

 • no-profile-image

  jan vogels

  fotos zijn te zien op www.meetin.eu/varkenshouderijreis
  mvg
  jan

 • no-profile-image

  ronald

  @ Jan Vogels
  Bedankt voor uw aanvulling met foto's!

Of registreer je om te kunnen reageren.