Varkenshouderij

Achtergrond 255 x bekeken 3 reacties

Prijsgat moet kleiner

Ik snap het eventjes niet meer met Vion en de prijzen. Moeten we blij zijn of worden we bedonderd?

Op de internetversie van het Agrarisch Dagblad las ik 14 mei een vreemd artikeltje. De titel: ‘Mooi weer zorgt voor aantrekkende notering’. Er wordt vermeld dat Vion NL zijn notering niet meer dan 10 cent lager wil laten zijn dan de Duitse notering. Leest u dat eens goed. En nog eens. Wát staat er eigenlijk? Het DOEL is om ongeveer 10 cent minder te betalen dan de Duitse notering, in feite de Duitse Vion-notering. Die Duitse slachterijen hebben week in week uit dezelfde prijs en dezelfde plus of min. Opzienbarend? Geen idee. Dus laat ik me maar richten op de doelstelling van de Nederlandse Vion. Eventjes prikkelen…

Bedonderd waar we bij staan

Een varkenshouder stelt zich doelen. Een doel is een getal waar je zo dicht mogelijk bij in de buurt wilt komen én waar een bepaalde uitdaging inzit. Er moet immers sprake zijn van verbetering om het personeel betrokken en gemotiveerd te laten zijn. Het doel van Vion Nederland is dus: niet meer dan 10 eurocent lager te zijn dan Duitsland. Ik concludeer daaruit: DUS zijn ze tevreden met een verschil van om en nabij 10 cent. Dan immers is het doel blijkbaar bereikt. En als het doel ook realistisch is, is iedereen normaal gesproken tevreden. Logisch. Dat blijkt ook uit de prijsgrafieken. Het is over een langere periode zo rond die 10 cent. Moeten we dan als varkenshouder blij zijn? Of worden we misschien toch een beetje (veel) bedonderd waar we bij staan?

Wordt Vion tweede Danske Slagterier?

Het verschil met de Duitse prijzen is namelijk zelden of nooit 4 of 5 eurocent. Waarom niet? Wie heeft besloten dat die 10 eurocent realistisch is? En nog beter: wie heeft ermee ingestemd dat die 10 cent realistisch is. Échte ondernemers stellen hun doelen bij, dat zijn géén vastliggende data. Er moet verbetering in zitten! Als die Duitse slachtondernemingen inderdaad het neusje van de zalm zijn, dan wil je daar als Nederlandse slachtonderneming toch ‘non-de-ju’ bij in de buurt komen? Kleiner maken, dat gat! Dát is toch ondernemen? Die Duitse slachterijen zijn de laatste jaren als kool gegroeid! Die hebben dus blijkbaar wél afzetkanalen voor hun vlees, terwijl ze ook nog eens een hogere inkoopprijs betalen. Of wordt Vion een tweede Danske Slagterier, dat zo log en zo ongeinteresseerd is in haar toeleveranciers dat het nu in zwaar weer is gekomen. Het heeft al een vestiging gesloten, een tweede volgt wellicht, de concurrenten starten met slachterijen in Denemarken en een groep varkenshouders heeft een eigen afzetcoöperatie opgericht om varkens naar Duitsland te leveren. Ik vind het prima dat die instelling wordt afgestraft.

Duitsland omlaag, Nederland omlaag

Duitsland omhoog, Nederland omhoog, Duitsland omlaag, Nederland omlaag. Een vast wekelijks ritueel met vaak exact dezelfde verhoging of verlaging. Nou vooruit, om het niet helemaal te bont te maken doet men af en toe een centje verschil dat dan iets later wordt gecorrigeerd. Anders valt het zo op. Ik vind het toch knap dat die bedrijven geheel onafhankelijk van elkaar zo exact hetzelfde de markt inschatten. Bijzonder knappe jongens. Échte ondernemers..... Of zie ik het weer helemaal verkeerd? Dat zal wel het geval zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de vries

  Beste Ronald,

  Goed stukje, het is alleen niet echt nieuws. Een kleine opmerking moet wel gemaakt worden,dat is dat het gat van 10€ cent inwerkelijkheid nog groter is. Je verglijkt nu nl een prijs van incl btw met een van ex btw, werkelijk staat de duitse notering nu 1,70 incl btw(1.60 / 0.94) of andersom nederland staat nu 1.41 (1.50 / 106*100) Waarom nu die 10 cent, nou dat maakt voor veel boeren het verschil te klein om te gaan leveren aan duitsland, Vion NL pakt mooi wat extra varkens en geven daar net niet teveel voor. Welcom in the real life. succes

 • no-profile-image

  burke

  Nou Ronald , ik denk dat je gelijk hebt, je wordt bedonderd waar je bestaat. Uit het verhaal van jouw kan ik niet opmaken of je ook aan Vion Nederland levert , als dat zo laat je het ook allemaal maar gebeuren. Je bent baas, jij bepaalt waar jouw varkens naar toegaan. Geef dat maar aan je handelaar door. Overgens, aan het eind van het jaar zien wij weer dat Vion goed geboerd heeft , de sector heeft het nakijken. Voerprijzen te duur , mest te duur , opbrengsten te laag. Lang leve de koude sanering!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Tiny .

  beste Ronald jou kometaar is ook altijd het zelfde over het verschil met de de duitsers

Of registreer je om te kunnen reageren.