Varkenshouderij

Achtergrond

Open dag

Een nieuwbouwstal voor 1.600 zeugen is in Hongarije redelijk uniek.

Afgelopen dinsdag hield een varkenshouder een open dag. Ik vind het bezoeken van open dagen altijd interessant. Enerzijds om op de hoogte te blijven van wat er in de sector gebeurd, anderzijds omdat het altijd een plezierige dag is. De eigenaar is immers trots op wat hij heeft bereikt en zijn bedrijf is weer een stap verder in ontwikkeling.

Internationale happening

Het was een internationaal feestje: een Duitse investeerder, die in Zuid-Hongarije zijn varkensbedrijf door een Deense bouwfirma met Duitse technologie laat ombouwen. De bouwfirma was Graakjaer A/S, de technologiefirma Big Dutchman GmbH. De bezoekers kwamen uit Hongarije, Duitsland, Denemarken, Kroatie, België en Nederland. Kortom, het was een mengelmoesje van talen.

Veel personeel

De stal voor 1.600 zeugen is zeer degelijk gebouwd. Voor onze maatstaven zelfs luxe. Enorm veel volume in de stallen, overal dik betonwerk, staalconstructie met 20 meter vrije overkapping. Ook veel techniek in de stal met voerstations voor de dragende zeugen. De grote vraag is natuurlijk of die grote investering ook daadwerkelijk wordt terugverdiend. Daar is de investeerder sterk afhankelijk van zijn personeel. Het Hongaarse gemiddelde is één persoon per 30-40 zeugen (inclusief biggen en vleesvarkens). Dit bedrijf heeft 1.600 zeugen met bijbehorende vleesvarkens, dus er kan hier straks 40 tot 50 man personeel rondlopen. Tijdens de lunch liepen er enkele tientallen overalls rond, dus het zou zo maar kunnen.... En als dat werkelijk gaat gebeuren, vrees ik dat de technische resultaten ondanks de nieuwe stal niet al te veel verbeteren.

Units van 25.000 zeugen

Twee varkens aan het spit hadden gezellig enkele uren boven het vuurtje rondgedraaid, alvorens ze werden opgediend. Tijdens het nuttigen van dit heerlijke product, kwamen we te spreken over Rusland. Er worden daar zeugenunits uit de grond gestampt van 2.500 tot 25.000 zeugen. Aan geld geen gebrek. Mensen die tot enkele jaren geleden 0 zeugen hadden, boeren nu met 30.000 tot 50.000 zeugen. Bizar. Een goede stal met goede techniek plaatsen is geen probleem. Maar dan.... dán begint de grote uitdaging: hoe de bedrijven te managen? Het totale gebrek aan management, up-to-date kennis en verantwoordelijkheid zie je overal in Centraal- en Oost-Europa. Dit bekent dat de komende 10 tot 15 jaar de meeste bedrijven alleen maar kunnen dagdromen over de technische resultaten zoals die op strakgeleide varkensbedrijven worden behaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.