Varkenshouderij

Achtergrond

NRM: meer praten dan kijken

De NRM toont mooi vee. fokkerijbeleid volgt uit studeren op en praten over cijfers.

De Nationale Rundveemanifestatie (NRM) komt er aan. Eind juni staan de veemarkthallen in Utrecht 2 dagen lang in het teken van de rundveefokkerij.

Vele duizenden boeren bezoeken de tweejaarlijkse manifestatie, die geldt als een belangrijke demonstratie van wat Nederland op fokkerijgebied klaarspeelt. Dat verklaart ook de vele buitenlandse bezoekers.

Op vrijdag worden dochtergroepen van een twintigtal fokstieren gepresenteerd, op zaterdag is de keuring van individuele koeien. Op dit moment lopen selecteurs de laatste bedrijven af om de mooiste dochters van stieren te selecteren. Behalve dat de zes dieren in een groep een fantastisch exterieur moeten hebben, moeten ze ook bij elkaar passen. Een uniforme groep oogt aantrekkelijker dan een bonte verzameling van groot en klein.

Voor de keuringsdag zijn fokkers van showkoeien bezig hun beste dieren in topconditie te krijgen en ze te trainen voor een zo goed mogelijke presentatie in de ring.

Dan rijst de vraag wat de boer nou precies te halen heeft in Utrecht. Krijgt de bedrijfseconomisch ingestelde koeienboer op de NRM te zien waarmee hij in zijn fokkerijbeleid verder komt? Kan hij er wat mee? Of is het vooral een dag of twee dagen mooie koeien kijken? Het is het laatste: mooie koeien kijken.

De dochtergroepen geven een beeld van waartoe een fokstier in combinatie met goede moeders en goede omstandigheden in staat is. Maar weten of het een goede stier is om in te zetten, blijft toch echt een kwestie van studeren op de stierenkaart en de cijfers van de eigen veestapel.

En dan de showkoeien. Met hun 1,60 meter hoogte zijn ze aardig om eens te bekijken, maar in het licht van groter wordende bedrijven, steeds minder een nastrevenswaardig true type.

Voor boeren is de NRM wél de passende omgeving om met collega’s en specialisten over fokkerij te praten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.