Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Meer geld met boerennotering

Onder aanvoering van Duitsland klimt de varkensprijs in Europa langzaam maar zeker uit het dal.

De Duitse Vereinigungspreis, een producentennotering, klom dit jaar van €1,32 per kilo geslacht-gewicht naar €1,52 deze week. In haar kielzog stegen ook de slachterijnotering in Duitsland en zelfs daarbuiten, zoals in België en Nederland. Het blijft lastig in centen uit te drukken hoe groot de invloed van de Duitse boeren op de prijs is. Maar ik heb toch wel sterk de indruk dat de varkenshouders eraan hebben bijgedragen dat de prijs nu op het niveau zit waarop die zit.

Duitsland bijna nummer 1

Volgens de prijsvergelijking van de Duitse varkensvakbond ISN betalen slachterijen in Duitsland, na Spanje de hoogste prijs voor een slachtvarken in Europa. Daarvoor hebben ze een sterke inhaalslag gemaakt. In de periode van week 12 tot deze week kromp het prijsverschil tussen Duitsland en Spanje exact 12 cent per kilo geslacht-gewicht. Een goede prestatie.

Hoe zit het in Nederland?

Deze week heb ik in de Varkenshouderij-editie van Boerderij de totstandkoming van de Vereinigungspreis toegelicht. Ook geven kopstukken uit de sector hun mening of een productenprijs in Nederland tot de mogelijkheden behoort. De reacties lopen op zijn zachts gezegd nogal uiteen en de verdeeldheid spat eraf.

Sector loopt geld mis

Toch denk ik dat als er goed geluisterd wordt en ego’s opzij geschoven worden, de verschillende schakels uit de sector elkaar kunnen vinden in een systeem waarin ook de boeren participeren. Lees de reacties van de NVV en Vion op pagina E19 en E20 maar eens goed door. Dan zeggen zowel Wyno Zwanenburg als Marc van der Lee dat over een breed opgezet concept te praten valt. Dus boeren en boerenvoormannen: niet afwachten, maar samen optrekken. Het loont zeer zeker.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thomas

  je weet ook niet wat je wilt he! Eerst ons proberen wijs te maken dat we de Duitsers niet mogen vertrouwen, en nu doe je net ofdat je het daar niet over gehad hebt. Jou taak is volgensmij niet dat je een beetje rond moet gaan zitte zevere en iedere 2 weken iets anders moet gaan roepen. Ofwel...

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Dit heeft niets met het wel of niet kunnen vertrouwen van duitsers te maken. Het gaat erom dat het systeem zoals de duitse prijs tot stand komt niet verkeerd is en dat wij daar wat mee kunnen.

  Ook is het jammer dat veel lezers niet snappen wat een weblog is, deze MOET juist een aantal prikkelende stellingen bevatten. Juist om een goede discussie op gang te brengen.
  Van Dooren slaagd daar de laatste tijd aardig in. GA ZO DOOR!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.