Varkenshouderij

Achtergrond 328 x bekeken 1 reactie

Koeien geen last meer van masten

De koeien in Zevenaar hebben weer vrij uitzicht.

De koeien in Zevenaar hebben weer vrij uitzicht. Netbeheerder TenneT is gisteren begonnen met het ontmantelen van vijf elektriciteitsmasten. Dat zorgde voor veel bekijks van belangstellenden, waaronder veehouder Rien Klein Penning. Die bemachtigde een plek op de eerste rang tussen zijn koeien. De zesde mast werd woensdag al weggehaald, maar uit veiligheidsoverwegingen was dat niet zichtbaar voor publiek. De afgelopen maanden hebben TenneT en Continuon gewerkt aan het plaatsen van een 150 kV ondergrondse electriciteitskabel onder de snelweg A12 door. Daarom kunnen de masten nu verdwijnen. De masten worden één voor één in zijn geheel weggehaald. Het gaat een aantal dagen duren voordat alle masten weg zijn. Foto Florian Braakman

Werknemers van een bollenbedrijf in het Oostduitse Schwaneberg selecteren tulpen. Vóór de Tweede Wereldoorlog werden hier in de Magdeburger Börde al bollen geteeld. Daarna een tijd niet. Inmiddels is de bollenteelt terug van weggeweest. Foto EPA

Machinist Koos Gremmer van drogerij Oldambt maait Westerwolds gras bij akkerbouwer en schapenhouder Bert Bos in Delfzijl. Hij rijdt op een gloednieuwe Krone-maaier. De vorige maaimachine was na zo’n 13.000 hectare maaiwerk aan vervanging toe. Bos laat de eerste snede van zijn Westerwolds gras maaien en drogen voor de schapen. Na het maaien laat hij de tweede snede staan voor de graszaadwinning. De oogst van de tweede snede is meestal in juli of augustus. Daarna houdt Bos nog een mooie naweide over voor zijn schapen. Naast graszaad teelt hij ook suikerbieten en granen. Verder verhuurt de schapenhouder een deel van de akkers aan de buren. Foto Koos van der Spek

Met spandoeken en applaus steunden actievoerders het burgerinitiatief tegen de megastallen in Twente en Salland. Foto Ruud Ploeg

Medewerkers van coöperatie Agrifirm poten proefvelden om te onderzoeken wat het effect is van het groeireguleringsmiddel Talent op de bewaring van pootaard­appelen. Dit onderzoek, met optimale bewaring van kwali­teitspootgoed als doel, loopt al jaren. Op proefvelden in de Noordoostpolder en in Groningen liggen meer dan tachtig vergelijkingen met verschillende pootgoedrassen. Partijen uit verschillende bewaarsystemen worden vergeleken en het ef­fect van hoge en lage luchtsnelheid wordt in de bewaring ge­test. De pootaardappelen komen in mooie grond terecht, zegt een van de medewerkers. "En nu maar groeien." Foto Agrifirm

Door de sterke weersveranderingen zijn er op talloze plaat­sen in ons land de beregeningsinstallaties uit de berging gehaald. Ook hier aan de rand van Enkhuizen draait de installatie op volle toeren om pas ge­plante koolplanten van water te voorzien. Hoewel de ondergrond nog voldoende water bevat, droogt de bovenste teeltlaag door de hoge tempe­raturen snel uit. Om het weggroeien van de jonge plantjes te bevorderen is een flinke bui hard nodig. Volgens de voorspellingen blijft het echter nog zeker tot over het weekeinde zomers. De watergift zorgt bij de potkluiten voor goed contact met de bodem. De wortels groeien snel de grond in. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Varkenshouder

    Ik weet niet of ik het goed gelezen heb. Maar stond er op die spandoek: Misbruik log niet voor bioindustrie. Als dit zo is dan pist die mooi langs het potje want het log is daar namelijk voor! Hadden zij eerder moeten reageren!

Of registreer je om te kunnen reageren.