Varkenshouderij

Achtergrond

Hoge temperaturen: alarm!

Bij deze hoge temperaturen moet de alarmering op orde zijn. Onze nieuwe kraamstal is er echter nog niet op aangesloten. Wel is veel geïnvesteerd in preventie.

Afgelopen week ben ik met het gezin op vakantie geweest. Het kon niet mooier: droog en behaaglijke temperaturen. Op de bouw was het tegelijkertijd zweten bij het leggen van 1.500 vierkante meter bestrating. De koeling in de kraamstal werkt perfect, de nieuwe stallen blijven keurig op 22-23 graden. Helaas is er in de buurt alweer een eerste geval van grote verstikkingsschade. Het stalklimaat blijft ons bezig houden.

Aanvankelijk zat de koeling niet in de begroting. Toch had ik mij er al wel vaker in verdiept. We hebben gekozen voor padkoeling, een goedkope en efficiënte oplossing. De gemonteerde koelinstallatie kostte €13.000. Bij 320 kraamhokken dus €40 per plaats. Uiterst simpel, weinig onderhoud en lage gebruikskosten. De staltemperatuur kan 8 graden teruggebracht worden. Het systeem werkt volautomatisch en is geleverd door Devrie in Vriezenveen.

Sommige dingen zijn voorspelbaar. Na elke hittegolf kun je uitrekenen wanneer er schaarste aan biggen komt en dus de prijzen hoog zijn. Door juist op zo’n moment het normale aantal biggen te kunnen leveren, is het kassa. Wij werken al 12 jaar met ondergrondse luchtinlaat en luchtspouwen. Bouwkundig weinig meerkosten en een voordeel in de zomer én winter. Extra koeling is vooral interessant in de kraamstal en dekstal. Nu de kraamstal goed functioneert, wil ik kijken wat de mogelijkheden voor onze dekstal zijn.

Alarmering en noodaggregaat

Ik moet eerlijk toegeven dat de alarmering op de nieuwe kraamstal nog niet aangesloten is. Deze ‘afwerking’ blijft nog wel eens even liggen bij het bouwen in eigen beheer. De biggen- en zeugenstallen moeten immers ook snel klaar. Wel investeren we veel in preventieve maatregelen. Zo is het afzuigkanaal van de kraamstal voorzien van 4 ventilatoren, die elk hun eigen frequentieregelaar hebben. In alle stallen hebben we centrale afzuiging met elk kanaal altijd minimaal 2 frequentieregelaars, eveneens op verschillende groepenkasten. De betrouwbaarheid is zo stukken groter bij het uitvallen van een zekering of regelunit.

Naast de gewone alarmering per afdeling is er ook een uitgebreide onafhankelijke lus met maximaal thermostaten. Meldingen gaan per telefoon, eerst de gewone lijn en daarna meerdere mobiele nummers van medewerkers. Ook deze telefoonlijn is voorzien van een alarmfunctie op de sirene. Wanneer niemand op de telefoonsessie reageert of een maximaal thermostaat melding maakt, gaat deze sirene. Dit komt gelukkig zelden voor. Het noodaggregaat staat klaar om automatisch het net over te kunnen nemen. Helaas kan er dan nog altijd wat mis gaan, onderweg heb ik daar teveel ellende van meegemaakt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.