Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Grondstoffen speelbal van speculanten

Agrarische grondstoffen zijn speelbal geworden van speculanten.

Het op en neer bewegen van de beursprijzen voor granen en oliehoudende zaden is voor speculanten interessant om snel heel veel centjes te verdienen. Op een stabiele markt verdien je immers geen geld. Dat de agrarische sector interessant is voor beleggers, wordt bewezen door de reclamespotjes en advertenties voor allerlei belegginsproducten van de diverse banken.

Combine met pech in Timboektoe

Ook reageren de beursprijzen zeer snel op (weer)berichten. Men reageert op elke regendruppel die er te weinig of te veel valt, en bij wijze van spreke nog op het bericht dat er ergens in Timboektoe een combine met motorpech op een akker staat. Erg hectisch en wellicht een tikje overdreven.

Zweetdruppeltjes

Ik verwacht dat de heren en dames speculanten nu op diverse lichaamsdelen de nodige zweetdruppeltjes beginnen te krijgen… De beursprijzen joelen naar beneden. Het aantal ingezaaide hectares is wereldwijd sterk toegenomen. En de verwachting is dat de opbrengst per hectare dit jaar in grote delen van Europa duidelijk beter is dan vorig jaar. Specifiek voor Hongarije geldt dat de oogst dit jaar vroeger is (we hebben een prima warm en vochtig voorjaar) en dus moeten de graanloodsen leeg om de nieuwe oogst te ontvangen.

Krimpende varkensstapels

Daarbij komt dat de varkensstapels in Centraal-Europa erg sterk afnemen. De nieuwste telling in Hongarije geeft een daling van 5 procent te zien over de laatste 4 maanden! Dat is fors, ruim 200.000 dieren minder. Laten we makkelijk rekenen en aannemen dat elke plaats die verdwijnt een 750 kg voer/jaar opvreet, waarvan 500 kg graan/mais. Dat is dan toch 100.000 ton graan dat niet het varkensmondje ingaat. Nu is de Hongaarse varkensstapel maar een kleine in de hele EU, maar in de grote varkenslanden als Spanje, Denemarken en Polen (en over de plas ook in USA en Canada) nemen de varkensstapels ook af.

Wachten op komende graanoogst

Hier in Hongarije heb ik het gevoel dat mensen wachten met biggen opleggen totdat meer duidelijk is over de komende graanoogst. Dus tot augustus houdt men zich rustig. Als de graanprijs dan veel lager is, legt men wellicht biggen op die dan met de Kerst klaar zijn. Wat in Hongarije nog meetelt is dat diverse varkensbedrijven eind april investeringssubsidies toegekend hebben gekregen, en dus nu hun bedrijven gaan leegdraaien en ombouwen. Dat zal leiden tot (nog) minder varkens. We zijn de laatste week al door drie extra slachterijen gebeld voor varkens, en ook op de radio waarschuwt men al voor ‘krapte aan varkens in Hongarije’. Ach, je kunt er hele theorien aan ophangen en uren over discussieren en je er wel of niet druk over maken, maar het is en blijft natuurlijk koffiedik kijken. Dus sluit ik af met een slogan van m’n levenslustige oom uut Buurse: ‘So jung wie heute werden wir niemahls wieder zusammen sein’. Dát is in ieder geval zeker.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Edward Bakker

  Ronald wees maar blij da er zo veel speculanten op de beurzen zijn
  Hier was het zo'n 25 jaar terug veel meer bepaald door vraag en aanbod
  en natuurlijk verwachtingen en weersvoorspellingen maar dan
  hooftzakelijk door de handel .
  Maar nu er zoveel Bonds en andere
  investingsgroups zich massaal op de goederenbeurzen gooien
  krijg je van die enorme verschillen
  Zoals jij ook wel weet zijn de HIGH en
  LOW LIMITS al een paar keer verhoogd
  voor bijvoorbeelt granen en die toch bedoelt om iedereen af te koelen
  tot de volgende dag
  Dus als je het een beetje volgt is er best
  wat mee te verdienen


Of registreer je om te kunnen reageren.