Varkenshouderij

Achtergrond

Einde castratie iets dichterbij

Niet gecastreerde beerbiggen stinken bij de slacht wat minder vaak dan verwacht.

Over het mesten van beerbiggen is het laatste nog niet gezegd. Op de korte termijn niet en ook niet op de lange termijn. Uit de jongste cijfers van slachterij Westfort in Gorinchem blijkt dat 2 tot 4 procent van de geslachte beren een afwijkende geur heeft. Dat is duidelijk minder dan de verwachte 5 procent. Minder dan 1 procent zijn echte stinkers, laat Westfort weten.

De cijfers komen uit de slachting van 10.000 ongecastreerde beren die Westfort slacht voor Milieukeur De Hoeve. Het vlees wordt geleverd aan Keurslagers en aan supermarktketen Coöp Codis.

Niet castreren is daarmee nog niet dé zaligmakende oplossing voor de problematiek van het onverdoofd castreren. Bijna driekwart van het in Nederland geproduceerde varkensvlees gaat immers de grens over en daar geldt voorlopig de castratie-eis voor mannelijke varkens.
Maar de resultaten bieden wel perspectief. Zeker voor de binnenlandse markt, waarop de problematiek van onverdoofde castratie nu nog vooral betrekking heeft. De Westfort-cijfers zijn van varkens die op 90 à 95 kilo zijn geslacht. Zouden structureel lichtere varkens worden geslacht, dan daalt het percentage varkens met een afwijkende geur verder.

Daarbij is het onder het regime van huidige biggenprijzen, voerprijzen en mestafzetprijzen het overwegen waard om wat lichter af te leveren. Aan het eind groeien de varkens wel hard, maar voor die snelle groei is ook veel duur voer nodig, wat weer veel mest oplevert. Het is een kwestie van individueel rekenen om te zien of de voordelen van lichter afleveren opwegen tegen de kortingen op lichter geleverde varkens.

Voor de langere termijn liggen hier mogelijkheden voor de varkenshouderij en de slachterijsector om op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt een oplossing te formuleren voor de castratieproblematiek.
Met het bekend worden van de Westfort-cijfers is de oplossing van de castratieproblematiek wat dichterbij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.