Varkenshouderij

Achtergrond 810 x bekeken

Akkerbouwer levert alle tarwe af

Jan Bouwman van Hunsingo Granen beoordeelt de tarwe die Gerrit Jan Meijer uit Usquert aflevert.

"We hadden nog 250 ton tarwe in opslag", vertelt Garbrand Meijer. "We hebben twee weken geleden alle tarwe verkocht. De prijs is wat lager dan een paar maanden geleden, maar nog wel ruim boven de 200 euro per ton. We dachten dat de tarweprijs wel stand zou houden. Dat is het risico." Foto Jan Bouwman

Kassnijbonenteler Ad van der Voort uit Naaldwijk kijkt tevreden terug op het nog lopende productieseizoen. "Nog een kleine drie weken en dan wordt het gewas gerooid", vertelt Van der Voort. "Met een productie van tussen de 4 en 4,5 kilogram per vierkante meter en prijzen die schommelden tussen de € 3,50 en 4 euro per kilo mag ik niet mopperen." Van der Voort heeft dit jaar voor het eerst een deel van zijn bedrijf met rode pepers gezet, omdat de teelt van snijbonen toch wel erg arbeidsintensief is. Foto Clement Mol

Het 1 hectare grote zomergerstproefveld van zaaibedrijf Semundo in het Groningse Vierhuizen kan wel wat regen gebruiken. Erik Huizinga (rechts) en Jan-Paul Bandsman bekijken hoe het staat met de kwaliteit van het gewas. "De velden staan er goed bij", zegt Huizinga. "Maar regen zouden we heel goed kunnen gebruiken. Een hoop korrels blijven nu droog en dat scheelt in de opbrengst." Toch gaat Huizinga niet beregenen. "Dat is tegen ons beleid. We hopen op een regenbuitje, maar zonder regen is het ook geen ramp." Foto Jan Bouwman

De dagen zijn geteld voor de Houtkamphallen, de vroegere veemarkthallen in Doetinchem in de Achterhoek. Het uit 1957 daterende complex moet plaatsmaken voor woningbouw. Vooral kalveren, koeien en schapen gingen van hand tot hand in deze veemarkthallen. Niet alles uit het gebouw zal voor het nageslacht verloren gaan. Zo zullen de bijzonder geachte dakspanten waarschijnlijk een tweede leven krijgen in een nog te bouwen stationsoverkapping in Doetinchem. Dit heeft de sloop wel enige maanden vertraagd. Foto Frans Ypma

Schaapherder Hans Abbink loopt met zijn honden en kudde van zo’n 300 schapen in het Haaksbergerveen. De kudde bestaat uit diverse rassen waaronder Veluwse heideschapen en Schoonebekers. Abbink gebruikt zijn schapen voor het beheer van het Haaksbergerveen. Vanaf mei gaat de kudde de hei op. Naast deze kudde heeft hij nog bijna 700 schapen in Markelo. "Deze week worden schapen tegen bluetongue geënt. Juist ook vanwege het gevaar van bluetongue hebben we het lammeren dit jaar verspreid over een grotere periode." Foto Ruben Meijerink

Bezoekers bekijken tijdens de open dag van maatschap Ter Mors in het Twentse Buurse één van de voerstations in de nieuwe zeugenstal. De maatschap, bestaande uit Gerbert, Dinie en hun zoon Wouter, besloten een nieuwe stal te bouwen om hun 540 dragende en guste zeugen op één plek te houden. De ondernemers kozen hierbij voor groepshuisvesting met tien voerstations. Ook in de dekstal wordt niet met boxen maar met hokken gewerkt. Maandag komen de eerste zeugen in de nieuwe stal. De huidige zeugenstallen worden gebruikt voor opslag en voor de huisvesting van 500 vleesvarkens. In totaal hebben de ondernemers dan 1.100 vleesvarkens. Foto Eric Brinkhorst

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.