Varkenshouderij

Achtergrond 265 x bekeken

Aantrekkende prijzen!

De varkensprijs is de laatste maand 60 cent gestegen, we kunnen nu €2,10 per kilo beuren. Het voer is goedkoop, dus houd ik ze nog maar een week of drie vast.

De prijs van varkens trekt hier de laatste weken lekker aan. We kunnen nu omgerekend €2,10 per kilo geslachtgewicht beuren, 60 cent meer dan een maand geleden. Ik word voor het eerst sinds tijden weer gebeld door handelaren of ik geen slachtrijpe varkens heb. Liefst morgen te leveren.

Die slachtrijpe varkens heb ik wel, maar ik houd ze gewoon vast. Ik heb ze dan ook gezegd me niet meer te bellen de eerste twee, drie weken. China exporteert namelijk al minder en ook tegen veel hogere prijs. Normaal komen daar flink wat varkens vandaan in bevroren blokken en als karkas.

De Chinezen hebben minder varkens door de PRRS-epidemie van afgelopen winter. Met de Olympische Spelen op komst, en veel toeristen die naar Beijing trekken, zal het verbruik ook nog wel stijgen. Ik voorzie een flinke prijsstijging de komende weken, en daar wil ik dus van profiteren.

Wij leveren nu dan ook alleen maar aan de bazar waar vers vlees word verkocht. De vleesbedrijven die worst maken kopen maar ingevroren varkensvlees deelstukken uit China.

Goedkoop voer

Wat hierbij een rol speelt, is dat de extra kilo's vlees me weinig kosten op dit moment. De varkens krijgen nu erg goedkoop voer: bierbostel met water wat in de melkfabriek overblijft na bereiding van diverse producten. Voor de goede orde: het is geen ondermelk. In dit afvalproduct van de melkfabriek zit niks dan suiker, wat mineralen en vitaminen. Het eiwitgehalte ervan is bijna nog lager dan nul, maar het is zuur en smakelijk.

Wat wel een probleem is, is de graanvoorziening. Ik schreef al dat ik het donker inzag voor na de nieuwe oogst. Maar het graan is ook nu al schaars. Tien dagen geleden bestelde ik gerst, maar er komt niks. De handelaren zeggen: 'vergeet het maar, het is er niet'.

Ik voer daarom nu uitgezeefd graan van een broodfabriek. Daar zit nog veel tarwe, gerst en wat onkruidzaad in. Op zich is het geen slecht spul, maar de kwaliteit wisselt sterk tussen de partijen. Ik geef de varkens er maar amper een kilo per dag van. Voor de rest vreten ze veel bierbostel, die goed smaakt als het gemengd is met het water van de melkfabriek.

De varkens groeien nu ook stukken harder dan in de winter. Ze kregen toen bijna 4 kilo gerst per dag. Maar dat helpt niet veel als het in de stal nul graden is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.