Varkenshouderij

Achtergrond 185 x bekeken

Zeugenhouder betaalt

Het is denkbaar dat de zeugenhouder straks opdraait voor verdovingskosten.

In wat de ‘Verklaring van Noordwijk’ is gaan heten hebben supermarkten en vertegenwoordigers van de varkensvleeskolom afgesproken vanaf 1 januari 2009 alleen nog vlees te verkopen van verdoofd gecastreerde beerbiggen. Het is dan in de Nederlandse supermarkten gedaan met vlees van biggen die zonder verdoving zijn gecastreerd. In de verklaring is ook het streven vastgelegd om voor 2015 in Nederland helemaal te stoppen met de castratie van biggen.

Om supermarkten per 1 januari te kunnen bedienen, moeten zeugenhouders in juli beginnen met verdoven.
De verplichting riep bij boeren meteen twee vragen op.
1 Hoe kan het verdoven goed in het bedrijfsproces worden ingepast?
2 Wie draait op voor de halve tot hele euro extra kosten per big?

Op het eerste antwoord wordt gestudeerd. Het gaat in de richting van CO2-verdoven, want goedkoper dan met een injectie, waarvoor de dierenarts nodig is. Haast is geboden. Over tweeënhalve maand moet er praktijkrijpe apparatuur zijn.
Vraag twee kon onmiddellijk worden beantwoord. ‘De kosten die de varkenshouders maken, zullen door de marktpartijen gecompenseerd worden’, staat in de Verklaring van Noordwijk.

Maar hoe die compensatie van de supermarkt bij de boer moet komen, is nog onduidelijk. Eenvoudig zal ’t niet zijn. De supermarkt koopt geen biggen van de vermeerderaar, maar karbonades van een vleesverwerker. Het is dan ook de vraag of de varkensvleesketen het eens kan worden over een compensatiesysteem, dat niet duurder is dan wat het de zeugenhouder oplevert.
Om alvast een voorschotje te nemen op het antwoord: de kans is groot dat de varkenshouder de verdoofkosten uit de markt moet halen, zelf moet betalen dus.

Dat is misschien sneu, maar zeker niet nieuw. De kosten, bijvoorbeeld van castratie van beerbiggen, sinds jaar en dag een leveringseis van Duitse supermarkten en industrie, worden evenmin vergoed.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.