Varkenshouderij

Achtergrond 1561 x bekeken

Weg met spookverhalen rond inslachting

Enkele weken ervaring met de levering van slachtzeugen aan producentenvereniging Unifar, hebben mij positief gestemd.

Niet alleen brengen de slachtzeugen nu meer op. Een leuke bijkomstigheid is dat een koppel slachtvarkens gelijk mee kan. In ons geval gaat het dan om fokkerijproducten.

Beurs Levend: transparante prijs

In Nederland kennen we veel slachterijwaarderingen en concepten. Daarnaast ook altijd nog de oeroude Beurs Levend. Niks geen gedoe, alle kilo’s levend worden betaald. Zo ook de prijs van Unifar voor slachtvarkens. Die dieren kunnen zo met de zeugen meegeleverd worden. De hoogste beurs, geen tarra, kosten €2,25 per varken. Geen discussie over inslachting, gewoon een transparante prijs. Kijken we naar 2007 dan was de Beurs Levend gemiddeld €1,01. Zetten we de kosten op 2 cent, dan noteert Unifar in het jaar dat ze nog niet bestond netto €0,99.

Inslachting blijft vraagteken

Nu naar de slachtprijzen. De Beurs Geslacht deed in 2007 €1,28 per kilo. Wat komt er netto in de portemonnee van de varkenshouder? Het varkensprijzenonderzoek van de NVV hanteert hiervoor de kilogram managementprijs (KGM), een hele mond vol. Het is echter niets anders dan het betaalde bedrag gedeeld door de kilo’s geslacht-gewicht. Over alle varkens die opgenomen zijn in het onderzoek, aantallen mis ik in het rapport, rolt €1,27 netto per kilo uit. Inslachting blijft ook bij deze prijs echter nog steeds een vraagteken. Stel we hanteren een gemiddeld percentage van 79, dan zitten we voor 2007 levend op netto €1.

Spookverhalen

Voor onze kleinere koppels meegeleverde varkens betaald Unifar nu al een marktconforme prijs. Het varkensprijzenonderzoek kent nu ook de module voor levend geleverde varkens. Deze wordt echter niet vergeleken met die van geslachte. Dat is jammer. Veel varkenshouders die geslacht leveren, laten de auto ook over de weegbrug rijden. In combinatie met deze gegevens is een vergelijking wel degelijk mogelijk. De spookverhalen over verschillen in inslachting kunnen snel de wereld uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.