Varkenshouderij

Achtergrond 523 x bekeken 14 reacties

Vertrouw nooit op Duitsers

De varkensprijs klom vanaf februari langzaam maar zeker uit het dal. Door direct toedoen van Duitse slachterijen kwam daar deze week een abrupt einde aan.

Het ging gestaag, maar zette wel door. Langzaam klom de varkensprijs naar een niveau dat mesters in ieder geval een groot deel van hun kosten vergoed kregen. De Duitse Vereinigungspreis steeg in een aantal weken van €1,32 tot €1,49 per kg geslacht-gewicht in week 14. Op zich een prima prijs, als het voer maar niet zo duur was. De LEI- prijs voor 100 kg varkensbrok EW 1,08 is in vergelijking met vorig jaar maart €7 gestegen. Varkenshouders hebben iedere cent dus hard nodig.

Prijs stort in

De groene kant in Duitsland – varkenshouders, producentenverenigingen en handel – trok gezamenlijk op met de slachterijen om de prijs op een acceptabel peil te brengen. Tot vrijdag 4 april. Toen verlaagden slachterijen hun roepprijzen met 6 cent. Het gekerm onder de Duitse boeren was groot toen het nieuws naar buiten kwam. Over de effecten van de prijsdaling op de biggenmarkt en voor de vleeshandel werd toen nog niet eens gesproken.

Ze laten je snoeihard vallen

Toen ik afgelopen vrijdag de redactie verliet en naar huis reed om mijn welverdiende pilsje te drinken, moest ik denken aan de affaire Daimler-Benz en Fokker in 1996. Amper 4 jaar daarvoor, in 1992, werd Fokker onderdeel van Daimler-Benz. Directielid en vanaf 1995 topman Jürgen Schrempp noemde Fokker zijn ‘love baby’. Mooier kon niet, zou je zeggen. Voor het personeel een prettig idee. Maar al snel naar de overname in 1992 kwam een aantal financiële tegenvallers boven water. En in 1996 nam Schrempp afscheid van zijn ‘troetelkindje’. Om over Daimler-Benz en Nedcar verder maar te zwijgen. Nedcar bestaat nog, maar niet dankzij de Duitsers. Zo zie je maar, zodra het moeilijk wordt, nemen Duitsers een houding aan van ‘zoek het zelf maar uit’.

Hooguit op vakantie

Iedereen mag van Duitsers vinden wat hij of zij zelf wil. Mijn advies luidt: als je in Duitsland op vakantie wilt, prima, maar bouw in de handel nooit op Duitsers. Vroeg of laat kom je bedrogen uit en sta je met lege handen. Voorbeelden daarvan zijn er voldoende.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thomas

  Sorry maar in vind het echt grote klets wat je schrijft. ik denk dat de prijs niet op dit nivea geweest was als Duitsland zijn prijs een aantal maanden eerder niet al verhoogt had. Volgens mij was het zelfs zo dat eerst Duitsland verhoogde en toen Nederlnad mee ging en niet andersom. Daarnaast is het geld dat meer voor de vleesvarkens gekregen is voor het merendeel ook naar de fokker doorgeschoven omdat de biggen ook zij aangetrokken. Deze hadden het ook nog harder nodig als de mesters, want voor de fokkers is het echt een slecht jaar geweest. Het enige waarvan ik zeg dat je gelijk hebt is de zin''varkenshouders hebben iedere cent dus hard nodig''. Geen ruzie proberen te zoeken met onze grote buurman. We hebben elkaar hard nodig. En wij hun mischien nog wel meer dan andersom.

 • no-profile-image

  Kirsten Stolz

  Ja, u ziet het al aan mijn naam: ik ben van duitse afkomst maar woon en werk al 26 jaar in Nederland. Dat er nog steeds mensen bestaan, die een volk over een kam scheren en stereotype denkbeelden erop na houden vind ik jammer en verontrustend. Iemand met de initialen A.H. deed dit 75 geleden en de gevolgen zijn ons allen bekend. Hij was inderdaad niet te vertrouwen, maar ja...... hij was ook een Oostenrijker.

 • no-profile-image

  Martin ten Hooven

  Ik kan je nog wel een andere vergelijking geven als aanvulling op je proza. Wie zijn het die op zomerse dagen op onze mooie Noordzeestranden van die hele diepe kuilen graven? De Duitsers.
  En wie vallen er in de gegraven kuilen? Juist. Nederlanders.
  Om de vergelijking maar even door te trekken. De Duitsers zetten de prijs (of graven de kuil) en de rest, dus ook Nederland, heeft gewoonweg maar te volgen (of valt in de kuil). Of je het nu wilt of niet. Dat heet marktmacht. Dat betekent niet dat ze onbetrouwbaar zijn. Dat gaat toch wel een beetje te ver heer Van Dooren. Misschien was de prijs in de afgelopen weken wel niet zo ver gestegen als de Duitsers het goede voorbeeld niet hadden gegeven. Nederlandse slachterijen hadden maar te volgen. Deze hadden echt niet zoveel verhoogd op eigen initiatief, buiten de Duitsers om.

 • no-profile-image

  Exporteur

  Beste Kees,
  Ondanks het feit dat ik jouw kennis hoog inschat, schiet je nu wel heel ver naast de roos. Ik heb het nooit eerder meegemaakt dat slachterijen uit eigen beweging de prijs verhogen tegen de markt in. Dit is echter wel enkele weken, voor deze verlaging, gebeurt. Puur alleen uit het feit dat de slachterijen (met name Tönnies) inzien dat als de producenten niet overeind blijven zij zelf ook in de problemen komen. Dat het verhogen van de prijs tegen de markt in uiteindelijk mislukt en omslaat naar de andere kant is het risico van het spel.
  Het is wel heel kort door de bocht om te zeggen dat hierdoor de Duitsers niet te vertrouwen zijn terwijl de Nederlandse slachterijen (met Vion voorop), al weken lang duidelijk minder wilden betalen. Ik ben er van overtuigd dat we een heel beste buurman hebben die de Nederlandse varkenshouderij voor een groot stuk overeind houdt.

 • no-profile-image

  Gijf mij mijn Moksel terug!

  Geachte Kees!

  Dat je dit soort rassistische berichten gaat publiceren doet mij als Duitse pijn.

  Dat je het verlies van Fokker blijkbaar niet heeft verwonden blijkt ook een reden van dit artikel te zijn. Dat wij Duitsers ook enkele bedrijven aan Nederlanders hebben verloren zou je misschien kunnen helpen ´snachts weer beter te kunnen slapen: Südmilch en het merk Tuffi (nu Campina), Moksel (nu VION), Südfleisch (nu VION), NFZ (nu VION). Als je kunt zien: de Duitse slachtmarkt is ten grootste deel in Nederlandse handen! En dat is goed so, so iets noem je marktwerking.

  En wat je aanval op de Duitse slachtbedrijven betreft, ga je klacht qua slachtprijzen gewoon aan hun doorgeven. Daar zul je heel snel weer terecht komen bij: juist VION!

  Wat de reacties van de andere auteurs betreft: ik ben er erg blij over, dat de zicht op Duitsland niet alleen maar negativ maar pluralistisch en blijkbaar objectief is. Mijn complimenten. Nederland is een agrarisch heel goed opgestelde natie. Jullie kunnen gewoon trots zijn en als zelfbewust buur hoeven jullie niet bang naar de grote buurman in het oosten te kijken. Daar zitten zij juist ook in problemen. Macht of wat er blijkt macht te zijn is gewoon relatief...

 • no-profile-image

  Schweinebauer

  Als Kees niet kan zwemmen dan ligt het aan het water. Wat een verhaal van jou Kees. Het geeft maar aan hoe de Boerderij over de varkenshouderij denkt. Als we alles maar overlaten aan Vion dan komt het zeker wel goed met de varkensprijs.
  Ga je tijd nuttig besteden en zoek een andere baan als je in de midlifecrisis zit.

 • no-profile-image

  Ron Wierbos

  Wat een grote kolder. We moeten het juist van de duitsers hebben. Zij zetten de prijs in de markt en de nederlanders volgen slechts. Wanneer je het van de nederlandse slachterijen moet hebben, kom je bedrogen uit. Ze betalen meer voor buitenlandse varkens, om de nederlandse varkens in prijs te drukken. Hoera voor ons nederlanders.

 • no-profile-image

  Joost van Plateringen

  Wat ben jij een zielig mannetje, bekrompen enz enz. Dat jij dit mag plaatsen vindt ik al schandalig.Jij behoort dus ook bij al die Nederlanders die een zwaar minderwaardigheidscomplex hebben naar de Duitsers. En terecht want in alles zijn de Duitsers de betere.Alles in Duitsland is indrukwekkender,groter,mooier,enz.Wat Fokker betreft, dit verdiende niet de schoonheidsprijs,alleen niemand heeft Fokker gedwongen en er is een beste prijs voor betaald. Niemand in Nederland had de capaciteiten en lef om Fokker draaiende te houden. Nederland heeft alleen nog Philips en Akzo als grote bedrijven, Duitsland te veel om op te noemen. Nederlanders maken alles kapot ,zie recent Abn-Amro. Nederland is in alles de mindere van Duitsland.Eén keer was Nederland beter 1974, en zelfs toen konden ze niet winnen.Komt jou frustratie soms daar uit voort,dat je dit nog steeds niet verwerkt hebt? Zielig mannetje.Neem alleen het walgelijke volkslied al, ben ik van Duitsche bloed.Bij de volksliederen van bv Duitsland, Engeland, Frankrijk, VS krijg je gewoon kippevel.

 • no-profile-image

  martijn van oosten

  Wat ben jij een zielig mannetje, Keesje. Moet ik nog meer woorden aan jou vuil maken? Jij hoort bij een roddelblad te werken of zoiets. Onvoorstelbaar dat Boerderij dit toelaat,pure ja wat,haat,minachting,zeg het maar. Duitsland is een prachtig gastvrij land.Waar komt jou haat vandaan? De oorlog soms? Alsof de Nederlanders zulke lieverdjes waren. Honderdduizenden slaven werden in suriname tewerkgesteld en uiteindelijk afgemaakt wanneer ze geen waarde meer hadden. Nog meer voorbeelden? België bijvoorbeeld heeft in de voormalige kolonie, Kongo, honderdduizenden mensen gewoon afgemaakt. Is het soms jaloezie naar de Duitsers toe? Dat kan ik mij voorstellen,want jij bent nu eenmaal een bekrompen Nederlander.

 • no-profile-image

  rocsi

  Kees, die "onbetrouwbare" Duitsers zijn slachterijen in eigendom van NEDERLANDERS....... Waarom was je titel niet "Vertrouw nooit op supermarkten"? Misschien moet je je tijd eens nuttiger besteden en een artikel in de Boerderij plaatsen met daarin de inkopers van de 2-3 supermarktketens aan het woord...... Onderwerp die heren eens aan wat pittige vragen!

 • no-profile-image

  bennie

  kees is eigenlijk een broertje van Daan van Doorn, daarom heeft ie zijn achternaam maar iets gewijzigd. Stumpertje, ik wens je het ontslag!

 • no-profile-image

  L in P

  onvoorstelbaar wat een arogantie en een brute uitspraak over verloedering gesproken

 • no-profile-image

  Jan

  Dat ik hemelsbreed dicht Duitsland (er er ook werk)woon heeft niks te maken met m'n reactie.
  Wel wil ik proberen duidelijk te maken dat de recentelijke marktontwikkelingen door auteur geweld worden aangedaan.
  Er is een 2,7% ruimere productie in de EU 15. Elke deskundige weet dan wat er gaat gebeuren.
  De producenten in de ''grote'' landen zoals Denmarken / Nederland / Spanje / Duitsland wel in staat zijn om topproducties te halen maar NIET een betere prijs...is natuurlijk frusterend.
  Juist door de opschaling en verdere specialisatie (= meer productie) is er bijna 3% meer vlees op de markt.
  Ik kwalificeer de uitlatingen van auteur dan ook als ondeskundig en lomp. Waarschijnlijk geschreven na z'n zuurverdiende pilsjes...

 • no-profile-image

  Boer

  Merk aan heel veel reacties dat ze niet veel met onze Oosterburen te maken hebben. Ik heb er dagelijks mee te maken en stoor me mateloos aan hun gedrag. Ze denken in alles beter, sneller enz te zijn. Ik scheer niet iedereen over 1 kam, maar over het algemeen zijn de Duitsters wel veel Arroganter en minder betrouwbaar. Wel moet ik erbij zeggen dat de oude garde wel erg vriendelijke mensen zijn, helaas volgt de jeugd niet.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.