Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Varkensprijs levert weer in

De varkensprijs heeft het deze week wederom moeilijk. In 2 weken tijd is de Duitse Vereinigungspreis 9 cent per kg geslacht-gewicht gezakt.
Het is niet eens het overdreven grote aanbod dat de markt parten speelt, hoewel er varkens voldoende zitten in Europa. Ondanks de slappe vraag van slachterijen kunnen de meeste handelaren redelijk door hun aanbod heenkomen.
Het pijnpunt zit voornamelijk bij de vleeshandel. Het lukt slachterijen op geen enkele wijze om het vlees prijshoudend te verkopen. De vraag is ronduit slecht en volgens ingewijden zit er binnenkort nog heel wat vlees aan te komen. De belangrijkste deelstukken, ham en middel zakken deze week zo’n 4 cent of meer in prijs. De prijs voor middels lijdt vooral onder de Britse pond die alsmaar verder in waarde daalt. Tenslotte leunen vleesinkopers achterover en voelen haarfijn aan dat de prijs neerwaarts beweegt.
Door de slechte vleesafzet blijft de varkensprijs onder druk staan. Vion probeert de schade te beperken door minder te slachten. Desondanks ontkomt de Nederlandse markt niet aan de malaise en zakken de roepprijzen minstens 3 cent.

prognose

3 cent lager

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.Schut-Hakvoort

  De berichten over de varkens-en biggenprijzen zijn een signaal om een beraad in het leven te roepen over productiebeheersing en een stabiele prijsvorming. Bij dit beleid staan de inkomens van de boeren te lang onder druk, en daarmee ontstaat een te grote onzekerheid van bestaan. We weten allemaal dat de zgn. varkenscyclus niet meer werkt bij deze grote aantallen van dierhouderij.
  Het is al jaren het geval dat er teveel biggen worden geproduceerd. Mogelijk kunnen er eerst eens wat zeugen uit de markt genomen worden ( zie Amerika/VS en Canada). Verder niet meer maar minder varkens houden, door bv. geen extra dierrechten weg te geven aan boeren die de mest buiten de landbouw afzetten (biovergisting , compostering etc). Er zijn legio goede oplossingen te bedenken.
  R.Schut-Hakvoort secr. Werkgroep Landbouw en Inkomen

 • no-profile-image

  tom

  Productiebeheersing is een moeilijk scenario lijkt het mij. Zeker als de sector zelf met eigen kapitaal naar boven moet gaan komen, om collega's aan te moedigen om te stoppen. Zowel in NL als in Belgie, zie je dat de opkoopregeling geen duurzaam effect heeft gehad, enkel economische wetmatigheden bepalen de omvang van de varkensproductie. Waar we echter allemaal van overtuigd geraken, is dat de varkenscyclus helemaal weg aan het ebben is. Dit is problematisch naar financiële overbruggingen. Daarom dat nav uw gedachte het interessant zou kunnen zijn om een bepaalde consensus omtrent margepolitiek in de keten te bereiken. Afgeroomde marges bij goede tijden, en 'gesponsorde marges' bij slechte tijden; opdat ten allen tijde niet alleen de variabele kosten, maar ook de rente mee kan gedragen worden door diezelfde varkensboer. Uiteindelijk moeten we komen tot een nuloperatie.
  Nu zou je kunnen zeggen dat dit toch het werk is van de financierder; dit klopt. Maar ik ervaar dat wanneer je financieel gaat afwegen wie het goedkoopst kan financieren, nog steeds die personen zijn die betrokken bij indiezelfde ketenopbouw.
  Het moet echter duidelijk zijn, dat dit een vrije keuze moet kunnen zijn voor iedere landbouwer, en steeds voor de betrokken landbouwer een één- één realisatie te blijven met de consument-handelaar varkens.

 • no-profile-image

  boertje

  Wat een kwats allemaal de varkens gaan gewoon weg maar de inkopers gaan achteroverhangen wand de p-o komt vrij
  en dus een nieuw smoesje om de prijs te laten zaken. Het zijn maar een paar mensen in europa die de prijs maken en de marge paken kijk maar in de winkel dus stop met voer afnemen van de heus voeders (AH) etc Het is gewoon een kwestie van door rekenen maar dat doen ze niet. Nog maals mijn varkens blijven niet liggen die van jullie wel??????
  als er geen afzet was kwamen ze ze niet halen. Gewoon kwestie geld

 • no-profile-image

  john

  Productiebeheersing is prima mogelijk!. Bij slechte prijzen de vleesvarkens gewoon 10 kilo lichter naar het slachthuis brengen. BIJ goede prijzen de vleesvarkens langer laten liggen. De opbrengsten van de vleesvarkens bepalen toch het inkomen van de complete varkenssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.