Varkenshouderij

Achtergrond 758 x bekeken

Spitten in dierenarts-kosten

Grote verschillen in dierenartskosten maken een kritische analyse nodig.

Er zijn enorme verschillen in dierenarts-kosten tussen zeugenbedrijven. Waar het ene bedrijf wegkomt met een jaarlijks bedrag van €25 per zeug, betaalt een ander het driedubbele. In extreme gevallen loopt het verschil op tot €100 per zeug per jaar, zo blijkt uit Agrovision-cijfers over 2007. Opmerkelijk daarbij is dat het kostenniveau hoger wordt naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt. Gemiddeld liggen de veeartskosten op een bedrijf met 1.000 zeugen enkele tientjes boven die op een bedrijf met 250 zeugen.

Als het gezondheidsmanagement tekortschiet, moet de dierenarts de negatieve gevolgen opvangen. Ook de kwaliteit en de aansturing van personeel kunnen een rol spelen bij het fenomeen van stijgende kosten naarmate bedrijven groter worden.

Er is ook goed nieuw uit de cijfers van Agrovision te halen. Er zijn ook bedrijven met rond 1.000 zeugen, die functioneren met €60 aan dierenartskosten. De hoogste in deze categorie zitten rond de €150. Voor deze laatste groep bedrijven zijn er besparingsmogelijkheden. Individuele varkenshouders doen er goed aan goed te studeren op de dierenartskosten. Wie weet zijn ze met meer of minder grote ingrepen te verlagen.

Het is trouwens ook weer niet zo dat hoge dierenartskosten per definitie omlaag moeten of kunnen. Het is denkbaar dat een zeugenhouder met bovengemiddelde kosten voor zijn specifieke bedrijf, gebouwen, personeel, omgeving op het laagst mogelijke niveau zit. En dat maatregelen om de dierenartskosten toch omlaag te krijgen meer kosten dan ze opbrengen. Wat ook kan is dat de technische resultaten door besparingsmaatregelen onevenredig veel dalen. Afzonderlijke kengetallen moeten met verstand van zaken worden bekeken.

Feit blijft echter dat de vooruitblik op een mogelijke besparing van (soms vele) tienduizenden euro’s aanlokkelijk is. Al helemaal als tegelijk ook de resultaten zouden verbeteren. Want ook dat is mogelijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.