Varkenshouderij

Achtergrond 677 x bekeken 11 reacties

Schaalvergroting is armoede

Schaalvergroting en efficiencyverbetering van varkensbedrijven in Denemarken en Nederland hebben er tot dusver niet toe geleid dat de opbrengstprijzen structureel verbeterden.

De Europese Commissie kwam recent naar buiten met een tot 2008 bijgewerkt overzicht van opbrengstprijzen voor varkensvlees in Europa. Uit de tabel van de Brusselse rekenmeesters blijkt dat de Nederlandse prijs ver onder het Europese gemiddelde uitkomt. Dat is niet alleen in 2007 het geval, al jaren is de prijs beneden gemiddeld. Zodra je een Europees gemiddelde berekent, blijkt dat je nooit alleen daar boven of onder zit. We hebben warm gezelschap van Denemarken, ook daar is de trend bedroevend.

Verbazingwekkend

Hoe is het mogelijk? Denemarken en Nederland, binnen Europa ongeveer toonaangevend in de varkenshouderij. Nederland beschikt over een voerindustrie met tientallen kanjers die boeren kunnen uitleggen hoe zij varkens moeten houden. In Wageningen zit het kenniscentrum van de wereld op landbouwgebied. Banken die varkenshouders tot over hun oren willen financieren. Aan grondstoffen geen gebrek, schepen varen bijna de voerfabrieken in. Alles is dus tot in de puntjes geregeld om varkens te houden in Nederland. Ook de Denen hebben hun zaakjes prima voor elkaar. De grootste en modernste slachterij van Europa heet Danish Crown. Ondanks de uitstekende infrastructuur voor de varkenshouderij in beide landen lukt het varkenshouders niet om een goede prijs voor hun product te realiseren.

Levert het dan niets op?

De kennis waarvan varkenshouders in Nederland en Denemarken profiteren, levert wel wat op. De technische resultaten in beide landen zijn bovengemiddeld in Europa. Er wordt superefficiënt gewerkt, slachterijen krijgen grote koppels varkens aangeleverd. Ondanks de crisis waar de varkenshouderij al meer dan een jaar in verkeert, blijft de productiecapaciteit overeind.

Schaalvergroting brengt alleen maar zorgen

Schaalvergroting is nodig om bij de steeds krappere marges het hoofd boven water te houden. Varkenshouders met 1.000 zeugen of 4.000 vleesvarkens hebben weinig om trots op te zijn. Het is bittere armoede. Steeds harder werken, 7 dagen per week slaaf van je bedrijf en waken over de liquide middelen om alle rekeningen te kunnen voldoen. Nee, de grote varkensbedrijven in Nederland en Denemarken waar een goed product wordt gemaakt, hebben er niet toe geleid dat de opbrengstprijzen verbeterden. Juist het tegendeel volgens de cijfers.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fungie

  Schaalvergroting is gewoon de kick.
  En de belastingwetgeving werkt er ook aan mee.
  Als je met 400 zeugen geen goed inkomen kunt halen, moet je niet denken
  dat het met 1000 zeugen wel zal lukken.
  Verantwoorde groei is meestal de
  beste optie.
  Dat de rendementen niet hoger zijn in de landbouw komt gewoon omdat we het allemaal te graag doen.

 • no-profile-image

  annoniem

  Er zit een fout in het onderwijs en voorlichting.
  Er wordt teveel gestreefd naar techische resultaat ( ook in de melkveehouderij )
  Maar over rendement op het geinvesteerd vermogen word nooit gerept.
  Die paar % die dat wel doet, piept niet en krijgt ook geen zorgtoeslag

 • no-profile-image

  Patrick

  Beste Kees,

  Als eigenaar van een bedrijf met een capaciteit van 15000 varkenseenheden en de nodige annex bedrijvigheden heb ik in 14 jaar als geen ander weten te ervaren dat megabedrijven een averechts effect hebben kwa opbrengst .
  Als bittere armoede zou ik het niet omschrijven , ik zou het beter aanzien als een bittere kopzorg.
  langs de ene kant klopt er wel een plaatje dat van meer met eenzelfde infrastructuur (bv eigen voeder grotere afname grondstoffen enz goedkoper voeder of een insiminator voor 1000zeugen is goedkoper als diezelfde 1500 zou doen ) het andere plaatje zorgt ervoor dat het voordeel van het ene dubbel nadelig omslaat in het andere plaatje .
  Uiteindelijk zal bv die 10 euro voordeel op het einde 20 euro nadeel opleveren .
  Bij een bedrijf met normale waarden zal het voordeel bv o euro zijn het nadeel ook 0 euro en al zou het negatief uitvallen het zal ook nooit dubbel worden bij het andere plaatje , besluit
  De vergelijking van 250 zeugen is bv 10.000 euro winst en 2500 zeugen is 150.000 euro (beter winst door schaalvergroting) gaat nergens op!
  Die 2500 zeugen zou ik dan eerder plaatsen op 90.000 euro winst.
  Management goed of slecht heeft hier niets mee te maken.
  In theorie is alles mooi te plaatsen op papier of in een droom(...) de werkelijkheid staat echter ver van de theorie.
  Het is het kostenplaatje van de stempel die je als industriebedijf krijgt maw .dingen die je bij een bedrijf met normale waarden gewoon niet kent, die de bepalende negatieve factor zijn.
  Megabedrijven laten op mij al lang geen indruk meer .
  Iemand die zegt dat hij rijk word met een mega agroindustriebedrijf ( varkens-melkvee of akkerbouw takken) liegt of is gewoon bezig met andere zakens waarbij het megabedrijf de perfecte dekmantel is voor bv duistere subsidieontginning.
  Mensen die zich momenteel worstelen naar een positie van megabedrijf zullen me wel afschieten met kritiek maar ik zeg daarop : sorry als de waarheid pijn doet .
  En als ik misschien kort in de bocht was wel dan zeg ik : ik wou het kort houden , moet dit allemaal gaan uitleggen schrijf je beter een lijijvig boek.
  Goeie titel heb ik alvast :
  14 megajaren-10220 kopzorgdagen.
 • no-profile-image

  Piet

  Helaas is het in de meeste agrosectoren zo dat als het bedrijf groter wordt dat de rendementen achteruit. Maar vaak lopen dan in de hele sector de rendementen achteruit, wat de schaalvergroting noodzakelijk maakt.
  Het is jammer dat je als groot bedrijf vaak een kleiner rendement per dier (of ha/etc) haalt, maar de grotere schaal maakt dit goed. Want van 90.000 valt prima te leven, met 10.000 is het al een stuk lastiger om de touwtjes aan elkaar te knopen. Mijn bedrijf zal blijven groeien.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  @ Patrick: ik zou dat boek met die intrigerende titel 14 megajaren-10220 kopzorgdagen maar wat graag lezen.

 • no-profile-image

  piet

  Een groot bedrijf is verkoopbaar. en blijft waarde houden.
  Dat moet ook niet vergeten worden.

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet uit knorrendorp !
  Overschot van gelijk heb je maar dan moet je wel iemand vinden met kapitaal dewelke niet in de mond zit maar in de zak !
  En beste Robert ! Daar zou ik eens werk moeten van maken mogelijks word ik dan nog eens rijk(met schrijven...)!

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Het is een ieder geval een prikkelend artikel. Maar ik vind dat Kees de zaken omdraait. Ondanks de goede resultaten hebben we lage prijzen. Nee, zo is het niet. De lage prijzen is een gevolg van ons eigen succes. Door de vrije markt word ons succes afgeroomd. Omdat we succesvol zijn gaan we meer produceren en exporteren, om te kunnen exporteren moeten we concurreren met lokale producenten dus onze prijs gaat omlaag. Als we dan nog steeds kunnen exporteren hebben we succes maar betekent wel lagere prijzen.
  De importerende landen hebben hogere prijzen, maar een minder efficiente productie dus we verdienen even veel. Wie verdient het meest??? Misschien wel een Nederlandse boer in Duitsland?? Misschien moeten we wel naar de UK, die veel importeerd?? Lijkt me in ieder geval leuker dan Duitsland.
  En die bittere armoe waar Kees het over heeft??? Kees, kun jij in de portemonnee van de boeren kijken?? Ik heb een gemiddeld eenmansbedrijf met gemiddelde technische resultaten en ik verdien genoeg. In ieder geval meer dan als ik in loondienst zou kunnen halen met mijn opleiding. Dus..

 • no-profile-image

  jan

  Ik ben het met jou eens willem, maar daar wil nog aan toe voegen; dat het niet alleen om de opbrengstprijs gaat(wat als exporterend land bijna altijd een lage opbrengstprijs geeft) maar ook om de kostprijs!! en die zit bij de beste van europa! Dus hoezo armoede?

 • no-profile-image

  realist

  Varkensboeren, nog een paar jaar en dan hebben jullie gezelschap van de melkveehouders. Deze zijn zich nu aan het klaar maken om straks als de quotering weg valt zich regelrecht het arme huis in te melken. De vrije markt he. Let maar op: hogere (meng)voerprijzen, hogere mestafzet kosten, en een veel lagere melkprijs i.v.m. overschot

 • no-profile-image

  .

  Ik heb een groot melkveebedrijf, en ik denk dat er keuzes zijn in de melkveehouderij zolang de melkpijs goed is. Als je een goede vakman bent dan heb je aan 80 koeien met een normale financiering en goede gebouwen een zeer goed inkomen. Wij als agrarische sector moeten beseffen dat we al een huis hebben waar een normaal mens niet aan hoeft te denken. Dat wil niet zeggen dat er voor een bepaalde groep ondernemers geen mogelijkheden bestaan om flink door te pakken! Je kunt in ieder geval met een lagere kostprijs rekenen, maar door vakmanschap is meer te halen dan die laatste paar cent die ik haal door omvang! Als je het beide kunt dan heb je een zeer goed inkomen aan een mega bedrijf, maar dat vind ik ook terecht kijk maar wat Sanders verdiende. Hij maakte er een potje van had geen risico, en toch veel geld! Die grote ondernemers hebben vaak ook behoorlijke capasiteiten en als ze daar buiten de agrarische sector iets mee deden hadden ze ook een leuk inkomen kunnen hebben! Het is een keus en zolang die bewust gemaakt wordt en niet met een trent meegelopen wordt en zeker ook financieel door gerekend dan is het meestal beide niet verkeert!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.