Varkenshouderij

Achtergrond

Ruim 3 ton subsidie mestverwerker Kumac Deurne

Het Brabantse mestverwerkingsinitiatief Kumac uit Deurne krijgt €320.000 subsidie.

De provincie Noord-Brabant is bereid €107.875 subsidie toe te kennen, de rest komt van het ministerie en ZLTO. De subsidie is bestemd voor de technische ontwikkeling van de installatie. Er zijn nog wel enkele voorwaarden aan verbonden.

De definitieve toekenning is afhankelijk van de goedkeuring van een Europese beleidsregel. "Ook moeten we wel aan bepaalde eisen voldoen om aanspraak op de subsidie te maken", vult woordvoerder John van Paassen aan. "We zijn bijvoorbeeld verplicht op proefvelden onderzoek naar het concentraat uit te voeren. De subsidie is natuurlijk leuk, maar het betekent ook weer extra kosten."

Kumac is een initiatief van 38 Deurnese varkenshouders en een loonwerker. In een vergister die bijna gereed is willen zij jaarlijks 54.000 kuub varkensmest scheiden en zuiveren. Uit dit proces ontstaan drie eindproducten, namelijk stapelbare mest, vloeibaar concentraat en water.

Van Paassen: "Wij zien zowel in kunstmestvervangers als in energieproductie een extra inkomstenbron. Op termijn willen we dan ook een vergistingsinstallatie in het glastuinbouwgebied bouwen, daar is immers de meeste vraag naar energie." Het verkrijgen van de subsidie verliep voorspoedig volgens Van Paassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.