Varkenshouderij

Achtergrond 188 x bekeken

PVV: afbouwen tarieven Korea gelijk met VS en Chili

De manier waarop en de snelheid waarmee de Zuid-Koreaanse importtarieven voor Europees varkensvlees worden afgeschaft, mogen niet te veel afwijken van de termijnen die gelden voor de Verenigde Staten en Chili.

Dat stelt PVV-voorzitter Jos Ramekers in een brief die hij heeft gestuurd aan staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. De Europese Commissie werkt aan een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea.

Volgens Ramekers zijn er echter signalen die er op wijzen dat de importtarieven voor Europa veel langzamer worden afgebouwd dan voor de Chilenen en de Amerikanen. Ramekers noemt dat in zijn brief onacceptabel en stelt dat op die manier Europa sterk op achterstand wordt gezet ten opzichte van de Amerikanen en Chilenen, iets wat zich zou vertalen in een fors marktverlies in Zuid Korea.

In 2006 importeerde Zuid Korea 340.000 ton varkensvlees. Europese bedrijven waren in dat jaar goed voor 36 procent van deze importen. De VS waren goed voor 27 procent, Canada 20 procent Chili 10 procent en Australië 6 procent.

De Verenigde Staten sloten een akkoord met de Koreanen waar in staat dat voor 90 procent van de Amerikaanse producten de importtarieven na 6 jaar afgebouwd zullen zijn. Het Amerikaanse akkoord moet nog worden geratificeerd door het Congres. De Chilenen sloten in 2004 een akkoord waarin staat dat de tarieven in 2014 zullen zijn afgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.